A korán kelés kilenc titka: legyél te is sikeres

Vágólapra másolva!
Van, aki éjjel aktívabb, van aki szívesebben kel korán. A sikeres emberek az utóbbi csoportba tartoznak, ezért nem árt, ha te is hozzászoksz: jobb, ha korán ébreszt az óra.
Vágólapra másolva!

A sikeres emberek, például a csúcsvezetők korán kelnek, így több idejük van hasznosabb dolgokra. Emellett ez a nap egyetlen időszaka, amikor nagy valószínűséggel nem történik semmi rendkívüli, így nem kell azzal számolnod, hogy valami romba dönti terveidet. De lehetséges éjjeli bagolyból pacsirtává válni? Egy kis gyakorlással elképzelhető - kipróbált tippjeink következnek.


Akkor feküdj le, amikor fáradt vagy, de mindig ugyanabban az időben kelj fel!


Ez nehezebb lehet, mint amilyennek tűnik, mert például egy érdekes tévéműsor sokáig ébren tarthat. Nem baj, ha csak éjfél után álmosodsz el, de ekkor is állítsd ébresztőórát korábbra, alvási szokásaid néhány nap alatt elkezdenek megváltozni. Ne kényszerítsd magad arra, hogy akkor is aludj, ha nem vagy fáradt, mert így csak vesztegeted az értékes időt, továbbá előbb-utóbb szorongani kezdesz az alvás miatt.


Tartsd magad a 90 perces szabályhoz!


Mindannyian hallottuk már, hogy nyolc óra alvás az ideális, de ennek ellentmond az a tény, hogy az emberi alvás 90 perces ciklusokra oszlik. Egy ilyen másfél órás szakaszban két REM- és egy nem-REM-fázis van. Alvásidőnk kiszámításakor ezért érdemes a 90 perc többszörösében gondolkodni. A jelenség magyarázatot ad arra, miért ébredsz hatórányi alvás után frissebben, mintha nyolc órát pihentél volna.


Ne hirtelen csökkentsd az alvásmennyiséget!


Ahhoz, hogy kevesebb alvással is beéred, edzened kell testedet, hogy több REM-fázist zsúfoljon be egy adott időintervallumba. Emiatt egyszerre csak fél órával rövidítsd meg alvásidőt, amíg el nem érjük az ideális mennyiséget.


Legyen nyomós okod a felkelésre!


Ez lehet egy korai aerobikóra, egy projekt, amelyen dolgoznod kell vagy akár az újságolvasás egy csésze kávé mellett - a lényeg az, hogy ébresztőórád "szundi" gombja ne csábítson. Aki kávézik, állítsa be a kávéfőző gépet, hogy az ébresztő idejére főzze meg a kávét: a frissen főtt kávé illata garantáltan kicsalogatja majd az ágyból.


Forrás: istockphoto


Engedd be a napfényt!


Hacsak nem kell megküzdened egy zaklatóval vagy kukkolóval, ne húzd be a függönyt vagy ne engedd le a redőnyöket. Sötétben szervezetünk melatonint termel, mely segíti az elalvást, míg a fény az ébredést segíti elő. Ma már kapható olyan ébresztőóra is, amely a napfelkelte utánzásával egyre nagyobb fénnyel árasztja el a szobát.


Tedd máshová az ébresztőórát!


A reggeli rutin legnehezebb része általában az, hogy ki kell mászni a puha, meleg ágyból. Így, ha fel kell kelned ahhoz, hogy kikapcsolhasd az ébresztést, jó úton jársz a siker felé. Tedd ébresztőórádat a szoba másik felébe és tekerd fel rajta a hangerőt - ez eléggé felidegesít majd ahhoz, hogy felkelj. Ha pedig már kibújtál az ágyból, kicsi a valószínűsége, hogy visszafeküdnél.


Ne aludj vissza!


A "még tíz perc és felkelek" rendszerint legalább egy fél órát jelent - és máris elkéstél a munkahelyedről, ráadásul ez az idő egyáltalán nem is volt pihentető, mert az óra legalább kétszer csörgött közben is. Ha minden nap félórányit alszol vissza, akár ennyivel későbbre is állíthatod a vekkert és így zavartalanabb pihenéshez jutsz. A legjobb azonban, ha azonnal felkelsz, amint az óra csörög.


Igyunk egy pohár vizet!


Ha nem arra ébredsz, hogy ki kell menned a mosdóba, lefekvés előtt igyál meg egy pohár vizet és garantáltan korábban ébredsz majd. Készíts egy pohár vizet éjjeliszekrényedre és ébredés után idd meg. Ez beindítja anyagcserét és már azelőtt felébreszt, hogy megittad volna első csésze kávét.


Legyél saját magad ébresztőórája!


Furcsán hangzik, de igaz: ha azt mondod magadnak, hogy fel fogsz kelni egy adott időpontban, gyakran valóban akkor ébredsz magadtól is. Próbáld ki, és amikor óra nélkül is felébredsz, sokkal könnyebben indul majd a napod.