Testedzéssel tartja karban magát a téli álmot alvó medve

Vágólapra másolva!
A grizzly medvék szeretik a süteményt, testzsírjuk elérheti az 50 százalékot, és az év csaknem felét átalusszák. Ezek a téli álmot alvó emlősök mégsem kapnak szívinfarktust, nincs érelmeszesedésük, sem zsírlerakódásuk vagy érrendszeri problémájuk - mi lehet a titkuk?
Vágólapra másolva!

Charles Robbins, a Washingtoni Állami Egyetem (WSU) medvekutató központjának igazgatója természettudósokkal együtt próbálta meg kifürkészni az egészséges medveszív titkát, és arra is kíváncsi volt, hogy a kérdéseire kapott válaszokat lehet-e hasznosítani a humán gyógyászatban.


Valósággal "hibernálják" magukat


"A téli álom alatt az állatok szívében olyan változások mennek végbe, amelyeket sem én, sem ön nem élnénk túl - magyarázza Lynne Nelson állatkardiológus, aki hét éve tanulmányozza a medvéket. - A mackók szíve mégis roppant egészséges."


A kutatók megfigyelték, hogy a grizzlyk éber állapotban mért percenkénti több mint 80 szívverése kevesebb mint húszra, sőt időnként egyszámjegyűre esik vissza téli álmuk idején. A szívultrahang vizsgálatok kimutatták, hogy a véráram lassulni kezd a szívben, de a medvék mégsem szenvednek vérrögképződéstől - állítja Nelson.


A kutatóknak egyelőre még csak elméleteik vannak arról, hogyan őrzik meg szívük egészségét a grizzlyk, amelyek DNS-állománya 95 százalékban azonos az emberével. Tanulmányaik szerint a medvék szervezetében a téli álom alatt a vérrögképződést megakadályozó fehérjeváltozások zajlanak le, ráadásul négy szívkamrájukból kettőt képesek egészségügyi károsodás nélkül lezárni. A tudósok vizsgálják a béta-receptorok és az érverést szabályozó bétareceptor-blokkolók működését is az állatokban.


Űrhajósoknak is hasznos lehet


A tudósok szerint ha sikerül megfejteni, hogyan vészelik át a hónapokon át tartó "hibernált" állapotot, abból a hosszú világűrbeli küldetést teljesítő űrhajósok és az ágyhoz kötött betegek számára is hasznos következtetéseket lehet levonni.


Harry Reynolds, a Nemzetközi Medvekutató és -tenyésztő Szövetség volt elnöke úgy véli, hogy a medvék kiválóan helyettesítik az embereket az orvostudományi kutatásokban, mert nagyon sok köztük a biológiai hasonlóság. "Ha léteznek a humán gyógyászatban és egészségügyi kutatásokban modellfajok, akkor azok a medvék" - fogalmaz Reynolds, aki nyugdíjba vonulása után is aktívan részt vesz a medvék természetes környezetben való tanulmányozásában Mongóliában.


A WSU-medveközpont lakóin kutatások széles körét végzik, de a szívprogram lassan halad, mert a medvék csak októbertől márciusig tartják téli pihenőjüket. Az állatoktól vért vesznek, megmérik a vérnyomásukat, ultrahang és szívultrahang vizsgálaton esnek át. Néhány mackót betanítottak arra, hogy téli álmuk idején is kidugják végtagjaikat ketrecükből "orvosi ellenőrzésre".


Tornáznak is alvás közben


Más tudósok a grizzlyk téli álomba merülésének egyéb aspektusait tanulmányozzák. Seth Donahue, a Michigani Műszaki Egyetem kutatója lejegyezte, hogy a fekete medvéknél azért nem alakul ki csontritkulás a téli álom hosszú időszakai alatt, mert sejtjeik az alvás idején is termelnek csontképző anyagot. Ennek ismerete nagyban segítheti az emberi csontritkulás elleni küzdelmet.


A medvéknek sikerül megőrizniük izomerejüket és izomtömegüket is, míg az emberek izomerejük mintegy 70 százalékát elveszítenék hasonló tétlenség mellett. A rejtély nyitja, hogy ezek az állatok alvás közben naponta többször is átmozgatják egész testüket a nyakban elinduló izom-összehúzódásokkal.


Kedvencük a vajas sütemény


A grizzlyk egyébként kellemes körülmények között élnek. Lakhelyük az egyetem területének szélén álló szerény épület, ahol salak blokktéglákból emelt barlangjaik sorakoznak. Szabadon használhatják kifutóikat, és barangolhatnak az épület melletti, elkerített dimbes-dombos mezőn is. Kifutójukat dupla drótkerítés választja el az emberektől, de bárki megcsodálhatja őket, aki megáll a kijelölt parkolóhelyeken.


Ami étrendjüket illeti, a kutyatápokhoz hasonló keveréket falatoznak, feldúsítva lazaccal, szarvashússal, almával, valamint az egyik áruházlánc jóvoltából édes és vajas süteménnyel. "Ha meghallják a kolompszót, tudják, hogy megérkezett a sütemény. Cukor és zsír, ki ne szeretné ezt?" - meséli nevetve Robbins, miközben kutatótársa, Nelson almaszeleteket töm a kerítés túloldalán hátsó lábain álló, gondozója fölé magasodó Frank nevű mackó szájába.