Tippek a kielégítő alváshoz

Vágólapra másolva!
Lassan globális jelenség lesz az alváshiány. A modern, stresszes élet és az ágymegosztás elve mellett azonban vajon mit lehet ez ellen tenni?
Vágólapra másolva!

Egy átlagos brit mindössze öt és fél órát alszik megszakítás nélkül egy éjjel, ami jelentősen kevesebb a javasolt nyolc óránál. A helyzet azonban hazánkban sem túl rózsás Ezzel ráadásul még nincs is vége. Egy 4 000 brit bevonásával készült felmérés azt is felfedte, hogy egy átlagos felnőtt hétköznap csak 11.41 után kerül ágyba. Csaknem egy órával később, mint 3 évvel ezelőtt.


A hosszabb munkaidő, a munkahelyi stressz és a pénzügyi gondok felelősek az alvásidő csökkenésében a Cambridge Súlyterv diétás szakemberei megbízásából készített kutatás szerint. A hálóhely megosztása a társunkkal szintén tönkreteheti az alvás minőségét. A zavaró tényezők közül első helyen a horkolók szerepelnek. Az alábbi tippek segítségével azonban javíthatjuk az alvás minőségét, így kipihentebben, energikusabban ébredhetünk.


Személyre szóló környezet


Dr. Chris Idzikowski alvásszakértő szerint a megfelelő matrac kiválasztásával átlagosan 42 perccel növelhető az alvás időtartama. Ami az egyiknek kényelmes, az viszont lehet, hogy a társának maga a pokol. Az Alvástanács munkatársa, Jan Turner azt mondja: "aki a párjával együtt választja ki a matracot, az kényelmes változást visz kettejük életébe. Érdemes inkább egybefüggő kétszemélyes matracot választani a standard dupla helyet, ha nehézséget okoz az egy ágyban alvás. A külön paplan is jó ötlet, ha az egyik fél forgolódós, vagy izzadósabb, így egyiknek sem kell feladnia a kényelmét."


Csendes éj


A tökéletes alvási környezetet tönkreteheti, ha a hálótárs beszél álmában. A London délnyugati részén, Richmondban lakó 36 éves Karen Slavick-Lennard sokat tud erről mesélni. Férje, Adam világhírnévre tett szert, miután Karen internetes blogjában kezdte el megörökíteni éjszakai monológjait Az asszony így nyilatkozott: "Nem zavarja a saját álmát, ha közben beszél. Én mindig felébredek rá. Egy éjjel általában 5-6 órát alszom. Néha jó lenne, ha többet pihenhetnék, de sosem írom a férjem számlájára, mert annyit mulatunk rajta, hogy ez bőven ellensúlyozza a hátrányait. A horkolás például biztosan jobban zavarna."


Egyedül a legjobb az alvás


Néhány pár esetében a horkolás sajnos olyan súlyos gondot jelent, hogy kénytelenek külön aludni. A 31 éves Jenny Jones szerint azonban nem kell megbélyegezni a horkolókat. "A férjem rettenetesen horkol. Mégis közös a hálószobánk, ahol összebújunk, és hasonlók. Amikor elálmosodik, akkor átmegy a saját hálójába. Mások szerint ez így nem valami romantikus, de én sok olyan embert ismerek, aki ugyanígy oldja meg. Ez semmilyen káros hatással nincs a kapcsolatunkra. Egyszerűen csak praktikusabb."


Meg kell határozni a probléma gyökerét


Az alváshiány súlyosan káros az egészségre és gyengíti az immunrendszert." - állítja Dr. Georgina Cannon klinikai hipnoterapeuta, aki szeret a mélyére ásni annak, hogy mi okozza betegei alvászavarát. "Ez a beállítottságtól függ, és hogy miféle zavart szenvedett a normális ritmus. A test ugyanis ismeri az alvásmintát, és ahhoz is szokik hozzá. Ennek gyökerei gyakran az egyetemi évekre, a gyermekvállalásra, de akár a gyermekkorba is visszanyúlhatnak. Vizsgálhatók még a fizikai zavaró tényezők is."


Fontos az intimitás


Ha a korábbi jótanácsok közül egy sem vált be, akkor marad a szerelmeskedés. Jan Turner az Alvástanácstól így fogalmazott: "Az elalvás előtti szex endorfint szabadít fel, a kutatás pedig azt mutatta ki, hogy ez előnyös az alvás minőségét illetően."