Milyen az ideális matrac és párna a pihentető alváshoz?

Vágólapra másolva!
Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát - tartja a közmondás. Tény, hogy alvási körülményeink jelentősen befolyásolják mindennapi közérzetünket, ezért érdemes időt szánni az optimális matrac és párna megtalálására.
Vágólapra másolva!

"Ébredéskor fáj mindenem", "úgy kell bejáratni reggel az ízületeimet", "úgy ébredek, mintha összevertek volna". Ha ezek a mondatok nem ismerősek, akkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mozgatórendszerünk fitt és egészséges, alvásunk pihentető. Sokan azonban nem így vannak ezzel.


Testünk alvás közben is izommunkát végez


Gyakori kérdés a szakember felé, hogy milyen matracot, párnát érdemes alváshoz választani. Kézenfekvő válasz, hogy olyat, ami a leginkább pihentet bennünket, kényelmes a gerincnek és ellazítja az izomzatot. Csakhogy ezt nem mindig egyszerű megtalálni.


Ébredési fájdalmainkat nem közvetlenül a gerinc csontjainak fájdalma okozza, hanem a gerincet és törzset stabilizáló izomzat fáradtsága. A matrac, a párna, sőt a kedvenc alvó testhelyzet is úgynevezett kényszertartást eredményezhet a gerinc és a törzs, sőt sokszor a végtagok területén is.


A természetellenes helyzettel szemben testünk izommunkával védekezik, amely ha tartósan kellemetlenné válik, agyunk testhelyzet változtatásra "utasítja" izmainkat. A testhelyzet változtatás rövidke ébrenlétet okoz alvás közben. Tartós izommunka és gyakori felébredések egyaránt vezethetnek fáradt ébredéshez és ébredési fájdalmakhoz.


A derékfájósoknak a kemény matrac az optimális


Nem közmondás, de régi bölcsesség, hogy derékfájós ember ne feküdjön puha matracon. Rutinos lumbágósok egy-egy heves fájdalomroham esetén szeretnek megágyazni a földön és kemény felületen pihentetni derekukat. Ennek magyarázata kézenfekvő: puha matracunk, - noha belefekvéskor nagyon kényelmesen, lágyan körülöleli testünket -, testsúlyunk egyenlőtlen megoszlása miatt természetellenes gerincgörbületeket okoz. A keletkezett görbületeket törzsünk izommunkával kényszerül kompenzálni. Természetesen minél nagyobb a testsúly, annál fáradtságosabb munkával sikerült csak a korrekció.


Válassz keményebb, de rugalmas ágybetétet!


De a túlságosan kemény matrac sem igazán jó az alváshoz. Ezek ugyanis testünk egyenetlen kiemelkedései, mint például a mellkas, has és az ülep miatt vezethetnek hasonló gerincgörbületekhez.


Célszerű tehát olyan matracot választani, amely a gerincoszlopot minden alvó testhelyzet mellett a lehető legtermészetesebb görbületi ívekkel támasztja alá. Optimális alátámasztást általában a keményebb, de mégis rugalmas matracok tudnak biztosítani. Ebben a kategóriában a boltokban az igen drágától az olcsóbb kivitelű matracokig igen széles a kínálat, bárki megtalálhatja a kedvére valót. A klasszikusnak mondható rugós ágybetétek is a keményebb, de rugalmas felület elvét követik.


A hason alvónak lapos, a háton alvónak középmagas párna jár


A természetes megtámasztás talán még lényegesebb a nyaki gerinc területén. Egyáltalán nem meglepő, hogy ezt a párnagyártó cégek is felismerték, és ma már különböző típusokat forgalmaznak hason-, háton- és oldalt alvók számára. Általánosságban elmondható, hogy hason alváskor a lapos-, míg háton alváskor a középmagas párnák támasztják alá optimálisan a nyakunkat és a fejünket. Az "anatómiainak" nevezett párnák az oldalt alvóknak ajánlottak. Ez idomul a váll, a nyak és a koponya kiemelkedéseihez, ezáltal szinte teljesen vízszintes (természetes) helyzetben tartja a nyaki gerincszakaszt.


Ártalmas a túl magas párna


Hasonló elvet követnek az ún. "emlékező" párnák is. Ilyen típusú párna vásárlásakor azonban figyelembe kell venni a párna keménységét és az elvárt fejtámasz magasságát is. Előfordulhat ugyanis, hogy a párna tökéletesen működik, csak éppen nem azt a testhelyzetet biztosítja, ami gazdája számára a legtermészetesebb volna.


A fentiekből következik, hogy a túl magas vánkosok, még ha mégoly puhák is, nyaki kényszertatást, a nyak elgémberedését, nyaki panaszokat okoznak, és nemegyszer okai lehetnek az úgynevezett tenziós fejfájásnak is.


Figyeljünk a szoba hőmérsékletére, páratartalmára is!


A matrac és a párna mellett feltétlenül ügyeljünk arra, hogy egyéb módon is tegyük komfortosabbá alvó környezetünket. A túlságosan meleg hőmérséklet, az alacsony páratartalom, vagy a friss, oxigén dús levegő hiánya mind rossz közérzetet eredményezhet ébredéskor. Érdemes ezekre is odafigyelni, mert ha rossz ébredésünknek csak ennyi az oka, akkor a megoldás az új matrac vagy párnavásárlásnál lényegesen olcsóbb is lehet, megúszhatjuk akár egy kis párásítással vagy kiadós szellőztetéssel.


Dr. Terebessy Tamás, ortopéd szakorvos