Nyár végi diétahoroszkóp

Vágólapra másolva!
Hiába tagadnánk, a fogyókúra nem tartozik a kedvenc időtöltéseink közé, pedig időnként muszáj rávennünk magunkat - sajnos még nyár végén is. Ha ötleted sincs, hogyan szabadulj meg a nyáron felszedett kilóktól, olvasd el diétahoroszkópunkat!
Vágólapra másolva!

Kos

Ha Kos jegyben születtél, elsősorban a hasadra és a csípődre rakódott zsírpárnákkal kell megküzdened, de az arcodon és a nyakadon is gyorsan meglátszik, ha a kelleténél többet nassolsz! A testalkatod arányos, az étkezési szokásaidon azonban érdemes lenne változtatnod, mert előszeretettel csemegézel cukros és zsíros ételekből - a cukrot helyettesítsd mézzel vagy cukormentes gyümölcsszirupokkal, a húsokat pedig zsiradék nélkül grillezd vagy párold!

Milyen mozgásformát válassz?

Szereted a megmérettetéseket, ezért mindenképpen próbáld ki a Krav-magát, a Kendót vagy a Tai Ji Quant, de jó választás lehet a kosárlabda vagy a kézilabda is! Az edzések után mindenképpen szánj néhány percet relaxációra!

Bika

Vékony végtagok, körte alak és telt idomok - ez jellemző rád, ha Bika a csillagjegyed. Bár megpróbálsz egészségesen étkezni, nem mindegyik ásványi anyagból és vitaminból juttatsz elegendőt a szervezetedbe, ráadásul elég egy húzósabb vizsgaidőszak, egy nehéz munkahelyi feladat vagy éppen egy családi vita, máris felszedsz két-három kilót! Mivel időnként az anyagcseréddel is problémád van, legalább havonta egyszer tarts méregtelenítő napot: fogyassz minél több folyadékot, gyümölcs- és zöldséglevet!

Milyen mozgásformát válassz?

A hatha és a hot jógát neked találták ki, ez a két mozgásforma ugyanis nemcsak a testednek, de a lelkednek is jót tesz - oldja a feszültséget és a Bikákra jellemző merevséget. Persze azon sem csodálkoznánk, ha inkább egy nagy erőkifejtést igénylő sportág töltene fel energiával, például a kick-box.

Ikrek

Nem csoda, hogy az alakod láttán mindenkit elönt a sárga irigység - a legszerencsésebb jegyek közé tartozol, legalábbis ami a zsírpárnákat és a pluszkilókat illeti! A legtöbb Ikrek jegyűhöz hasonlóan valószínűleg karcsú vagy, az anyagcseréd pedig gyors, ennek ellenére érdemes odafigyelned az étrendedre, előszeretettel nassolsz ugyanis kekszeket, cukorkákat és burgonyaszirmot, sőt a zsíros ételeket sem veted meg. A kalóriadús csemegék miatt felszaladhat rád egy-két kiló, a zsírpárnák elsősorban a hasadon és a hátsódon jelenhetnek meg, de ezektől könnyen megszabadulhatsz: fogyassz kevesebb húst, viszont több halat és gyümölcsöt!

Milyen mozgásformát válassz?

Mivel egész nap úgy pörögsz, mint a búgócsiga, a jóga a neked való mozgásforma, amely egy hosszú nap végén is lenyugtat! Mivel általában te vagy a társaság középpontja, szervezhetsz közös kerékpártúrákat vagy maratoni futást is, amellyel levezetheted a fölös energiáidat!

Rák

Le sem tagadhatnád, hogy egyszerűen imádsz enni: egy ízlésesen megterített asztal és egy ínycsiklandozó finomságokkal megrakott tányér akkor is meghozza a kedvedet a falatozáshoz, ha igazából már egy falat sem férne beléd. Bár a testalkatod arányos, a hasadra, a csípődre és a hátsódra könnyen zsírpárnák rakódhatnak - ilyenkor egy időre száműzd az étrendedből a fehér kenyeret és a tésztaféléket, na meg a cukros üdítőitalokat! Helyette fogyassz minél több ásványvizet és gyógyteát, a ginzeng például felgyorsítja az emésztést!

Milyen mozgásformát válassz?

Hetente legalább egy-két alkalommal vedd célba az uszodát - mindegy, hogy az úszást, a vízilabdát, az aquafitneszt vagy éppen az aquaspinninget választod!

Oroszlán

Rengeteg húst és alkoholt fogyasztasz - nem csoda, hogy időnként jókora zsírpárnák jelennek meg a hasadon és a csípődön. Szerencsére a karjaidon és a hátsódon kevésbé látszódnak meg a lakomák, de azért érdemes változtatnod az étrendeden. A vörös húsok helyett inkább csirkemell vagy hal kerüljön a tányérodra, rizs vagy burgonya helyett pedig zöldsalátát vagy jégsalátát fogyassz, és persze ne feledkezz meg a vasban gazdag élelmiszerekről sem! Ha fogyókúrába kezdesz, mindenképpen keress magad mellé társakat, társaságban ugyanis könnyebb betartani a szigorú étrendet!

Milyen mozgásformát válassz?

Kedveled a nem mindennapi mozgásformákat, például az íjászatot, a távol-keleti harcművészeteket vagy a cycle-jógát - az úszógumik eltüntetésére pedig tökéletes választás a hastánc és a pilates is.



Szűz

Valószínűleg nem kell túl gyakran hosszú, kegyetlen fogyókúrákba kezdened, ha ebben a csillagjegyben születtél - a legtöbb Szűz ugyanis magas és karcsú. Szerencsére az étrended is sokszínű, telis-tele vitaminokban gazdag zöldségekkel és gyümölcsökkel, ezért legfeljebb a csokival, a sütikkel és a chipsekkel gyűlhet meg a bajod. Ha sokat nassolsz, könnyen felszedhetsz néhány plusz kilót, a zsírpárnák elsősorban a combjaidon és a csípődön jelenhetnek meg: az édes csemegék helyett fogyassz inkább citrusfélékből készített gyümölcssalátát vagy cukormentes fagylaltot!

Milyen mozgásformát válassz?

Gyalogolj, kocogj vagy kerékpározz, ezek a mozgásformák ugyanis hatékonyan formálják combjaidat! Érdemes kipróbálnod az aquaspinninget is - a vízben ugyanis jóval több kalóriát égethetsz el, mint ha a hagyományos, szárazföldi spinninget választanád.



Mérleg

Karcsú testtel, mégis kerekded formákkal büszkélkedhetsz - a pluszkilók elsősorban a hasadon, a kebleiden és a karjaidon látszódnak meg. Mivel egész nap pörögsz, ráadásul akut időhiányban szenvedsz, gyakran fogyasztasz gyorsételeket, zsíros hamburgereket és cukros üdítőket, úgyhogy ne csodálkozz, ha időnként diétára kell fognod magad! Szánj több időt a pihenésre, az egészséges ételek elkészítésére és a komótos ebédekre: méregtelenítsd a szervezetedet gyógyteákkal és frissen facsart gyümölcslevekkel, na meg az emésztésedet is érdemes felpörgetned rostban gazdag ételekkel!

Milyen mozgásformát válassz?

Olyan mozgásformát válassz, amely könnyű és megnyugtató! A hatha jóga mellett próbáld ki a jógatáncot vagy a Niát - ez utóbbi a küzdősportok elemeit ötvözi a jóga lágy mozdulataival, táncos lépésekkel és légzőgyakorlatokkal.

Skorpió

Egy ínycsiklandozó bőségtállal vagy egy finom tortával egy szempillantás alatt le lehet venni a lábadról! Szereted a finom ételeket, odavagy a kiadós családi lakomákért, mindenből túl sokat veszel, a zsírpárnák elsősorban a hasadon és a csípődön jelennek meg - így nem csoda, hogy időnként komoly fogyókúrába kell kezdened. Próbáld magad visszafogni: ha az óriási adagoktól nem vagy képes elbúcsúzni, legalább az étrended összeállítására figyelj! Panírozott vagy zsírban kisütött húsok helyett párolt vagy grillezett csirkemellet fogyassz, a cukros üdítők helyett pedig inkább gyógyteát vagy ásványvizet kortyolgass!

Milyen mozgásformát válassz?

Ki nem állhatod az unalmas aerobikórákat vagy a monoton edzőtermi gyakorlatokat? Akkor irány a paintballpálya, a legközelebbi sziklafal vagy a Tisza: a falmászás, a wakeboard, a paintball és a kajak-kenuzás is neked való sportág!

Nyilas

Ha nem szeretnél kínkeserves fogyókúrákba kezdeni, még időben száműzd az étrendedből a kalóriadús ételeket és az alkoholt - a csípődön, a combjaidon és a hátsódon megjelenő zsírpárnák ugyanis könnyen keresztbe húzhatják a ceruzanadrág viseléséről szőtt álmaidat! A Nyilasok általában változatosan étkeznek, de túl sok fehérjét és zsiradékot tartalmaz az étrendjük: a hús, tojás és tejtermékek helyett fogyassz minél több friss zöldséget és gyümölcsöt!

Milyen mozgásformát válassz?

Az edzőtermet nem neked találták ki, úgyhogy inkább használd ki a nyár utolsó heteit, és menj ki a szabadba: lovagolj, triatlonozz, gyalogolj, kocogj vagy kerékpározz!

Bak

Amíg bent ülsz a munkahelyeden, eszedbe sem jut az étel, de amint hazaérsz, nekiesel a hűtő tartalmának - a rendszertelen étkezés alaposan megterheli a gyomrodat, ráadásul az esti lakomák az alakodnak sem tesznek jót. Térj vissza a jó öreg "egy nap-három étkezés" rendszerhez, a bánatodat pedig ne evésbe fojtsd: a tányérodra kerüljön minél több zöldség és gyümölcs, így vitaminokkal is fel tudsz tankolni!

Milyen mozgásformát válassz?

Semmi nem dob fel annyira, mint a versenyzés, ezért a csapatjátékokat neked találták ki: mindegy, hogy fociról, kosárlabdáról vagy kézilabdáról van szó, egy izzasztó meccs garantáltan ellazít majd, és persze a kilók is leolvadnak rólad.

Vízöntő

A hátsódon és a csípődön azonnal meglátszik, ha felszedsz néhány kilót - de mivel az evés nem jelent számodra különösen nagy élvezetet, csak ritkán kell fogyókúrába kezdened. Napközben előszeretettel ropogtatsz burgonyaszirmot, ropit vagy csokit, és viszonylag ritkán eszel főtt ételt: a szendvicsek és a hideg, majonézes saláták rengeteg kalóriát tartalmaznak, ezeket helyettesítsd inkább levesekkel, párolt zöldséggel és főzelékkel!

Milyen mozgásformát válassz?

Le sem tagadhatnád, hogy rajongsz a különleges és vadiúj mozgásformákért: próbáld ki a Body Pumpot, a Zumbát vagy éppen a Kangoo Aerobikot, de a keleti harcművészetek és a jóga különböző fajtái is neked valók!

Halak

Rendszerint az ételbe fojtod a bánatodat, nem véletlen, hogy a spájzban több doboz kekszet, csokit és fagyit tárolsz - elég egy rosszabb nap a munkahelyeden, és azonnal beleveted magad a nassolásba. A világ legegyszerűbb fogyókúrás trükkje, ami mindig beválik: ne tarts otthon cukros csemegéket, viszont mindig legyen a hűtődben legalább két-háromféle friss gyümölcs! Érdemes lenne pár napra száműznöd az étrendedből a zsíros húsokat, és havonta egyszer tarts egy méregtelenítő napot!

Milyen mozgásformát válassz?

Sokakkal ellentétben neked nem okoz gondot sem a futás, sem az úszás monotonitása - kifejezetten szereted, ha nem kell másokhoz igazodnod sportolás közben, hiszen így elmerülhetsz a gondolataidban!

Szabó Vanda

Női lapozó