Nem elég hatékony a szülésindításban az akupunktúra

Vágólapra másolva!
Az akupunktúrás kezelésről eddig úgy tartották, hogy alkalmas a túlhordásban lévő kismamák szülésének beindítására, ám egy új felmérés ezzel ellentétes eredményre jutott. Míg a kínai hagyományos orvoslás hatékonyan gyógyítja a hátfájást és a migrénes fejfájást, addig a szülés megindításában és a szülési fájdalmak enyhítésében nem meggyőzőek az eredmények.
Vágólapra másolva!

A kismamák 5-10 százalékának gyermeke nem születik meg a terhesség 40. hetéig. A túlhordás azért veszélyes, mert megnöveli a szülés alatti szövődmények kockázatát. Ennek megelőzése érdekében történik a szülésindítás a terhesség betöltött 41. hetében burokrepesztéssel, méhszájtágítással vagy gyógyszerek segítségével.


"Eddig úgy gondoltuk, hogy az akupunktúra a szülésindítás egyik alternatív lehetősége, amikre nagy szükség van" - nyilatkozta Dr. Niels Uldbjerg dán szülész-nőgyógyász professzor. - "Sok kismama szeretné elkerülni a gyógyszerek alkalmazását a terhesség és szülés alatt. A hagyományos szülésindítási módszerek megemelik a császármetszés és vákumos szülés gyakoriságát, ezért sokan választják a gyógyszerek helyett az akupunktúrás kezelést."


A terminustúllépés a szülésindítás egyik leggyakoribb oka. A magzati veszélyállapotok, mint például a lepényi elégtelenség miatt bekövetkező tápanyag- és oxigénhiány is oka lehet a szülésindításnak, illetve az olyan anyai betegségek mint a toxémia vagy cukorbetegség.


A kísérletben 125 kismamát osztottak két csoportra. Naponta két alkalommal akupunktúrás kezelésben részesítették a kismamák felét, míg a másik csoport ál-kezelést kapott tompa tűk segítségével, melyek nem hatoltak át a bőrön. A két csoport között nem volt különbség a vizsgált paraméterekben: a 24 órán belül beindult szülések száma, a méhszájtágulás gyorsasága és a vajúdás időtartama megegyezett.


"Az akupunktúra nem bizonyult hatékonynak a túlhordás kezelésében" - írták a szerzők. Vitatható, hogy egy még képzettebb akupunktőr csoport nem ért volna-e el más eredményt, de azt is fontos megjegyezni, hogy a legjobb eredmények személyre szóló kezelésekkel érhetők el.


Az akupunktúra szülésindításban betöltött szerepét számos alkalommal vizsgálták. Az eredmények sajnos többnyire a kezelések sikertelenségét bizonyítják. Az elmúlt években az akupunktúra hatását egyéb betegség kezelése esetében is vizsgálták, és a visszatérő hátfájások, vagy migrénes fejfájások megszüntetésében igen kedvező eredményt kaptak. Sajnos a szülési fájdalmak mérséklésében szintén nem bizonyult elég hatékonynak.