Hatékony a mágneses kezelés depresszió ellen

Vágólapra másolva!
Mágnes segítségével stimulálható az agy, és ily módon csillapítható a gyógyszerekre nem reagáló depresszió. Az új eljárást tulajdonképpen az elektrosokk kíméletes formája.
Vágólapra másolva!

Az Archives of General Psychiatry májusi számában publikált vizsgálat során Dr. Mark George, az amerikai Dél-Karolinai Orvosi Egyetem professzora munkatársaival 190 főből álló csoportot tanulmányozott. A vizsgálatban olyan személyek vettek részt, akiket az elmúlt három hónapban kezeltek depresszióval, állapotuk azonban nem tartott öt évnél hosszabb ideje. Másik feltétel az alkalmazott gyógyszerek hatástalansága volt.


Segített a transzkraniális terápia


A transzkraniális mágneses stimulációs terápiát követően három héttel a betegek 14 százalékában elmúlt a depresszió, szemben a placebo-kezelést kapó 5 százalékkal. További három hetes kezelést követően a betegek 30 százalékánál szűnt meg a depressziós állapot, mely egyértelműen jobb eredmény, mint a szimulációs kezelést kapó kontrollcsoporté.


A pszichiáterek érdeklődése a mágneses kezelés felé körülbelül egy évtizede fordult: a mágneses tér az agy homloklebeny előtti régiójában lévő idegsejtekben elektromos impulzust kelt - ez a terület szabályozza az egyén hangulatát.


Mivel a kettős vak vizsgálat - amikor sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy az alkalmazott beavatkozás valódi, vagy csak placebo - ebben az esetben kivitelezhetetlen volt, ezért fejlesztettek ki egy kezelést szimuláló mágneses eljárást, melynek során a betegek pontosan olyan érzetről számoltak be, mintha a valódi kezelést kapták volna.


A mágneses terápia kíméletesebb az elektrosokknál


Tony Tang, az amerikai Northwestern Egyetem pszichológusa szerint elektromos áramot pszichiátriai rendellenességekben már az 1940-es, 1950-es évek óta alkalmaznak, annak ellenére, hogy az elektrosokk görcskeltő hatású, sőt agykárosító, vagy emlékezetkiesést okozó hatású is lehet. Emiatt az orvosok csak a legvégső esetben fordulnak ehhez a módszerhez.


A mágneses terápia jóval kíméletesebb beavatkozás. Tang véleménye szerint míg az egyre újabb gyógyszerek ugyanarra a támadáspontra hatnak, ezzel szemben a transzkraniális mágneses stimuláció valami egészen más. A következő lépés a mágneses kezelés gyógyszerekkel együtt történő alkalmazásának vizsgálata lesz.