Vágólapra másolva!
A gerincsérült patkányok az akupunktúrának köszönhetően újból tudnak járni. Az ősi kínai gyógymód ugyanis csökkenti a gyulladást és meggátolja az idegsejtek pusztulását.
Vágólapra másolva!

Egyre több tudományos bizonyíték van az akupunktúra mellett, a vizsgálatok azt mutatják, hogy javítja a gerincvelősérültek érző- és mozgató funkcióit. Doo Choi, a szöuli Kyung Hee Egyetem kutatója munkatársaival összesen 75 patkánynál idézett elő gerincvelősérülést. Az állatok egyharmadánál alkalmaztak akupunktúrát két ponton: az egyik a Shuigou, az orr és a száj között, a másik pedig a Yanglingquan, a hátsó láb elülső részén. A többi patkány hamis akupunktúrában részesült vagy nem kapott kezelést.


35 nap elteltével az akupunktúrás csoport képes volt megállni egy meredekebb lejtőn és ügyesebben járt, mint a másik két csoport. A végtagok tintával történő megjelöléséből kiderült, hogy az elülső-hátsó végtagok közötti koordináció nagyjából rendben volt és az állatok a kontrollcsoportokkal ellentétben nem húzták a lábukat.

Gyulladt gerinc

Az akupunktúrás csoport patkányainál kisebb volt az idegsejtek pusztulása és a gerincvelősérülést követő gyulladásos fehérjék szintje, utóbbiak rontják az idegi károsodást. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a hegyes tűk olyan stresszválaszt váltanak ki, amelyek csökkentik a gyulladást. Emberben a gerincvelősérülést követően kialakuló gyulladásról tudjuk, hogy felelős az idegsejtek pusztulásáért.

Zhen Zheng, az ausztráliai Royal Melbourne Institute of Technology kutatója szerint az eredmények "nagyon ígéretesek", azonban azt mondja, nem biztos, hogy mindez emberekre is igaz. Például a patkányoknál szinte közvetlenül a sérülés után kezdték el az akupunktúrás kezelést, azonban a legtöbb gerincvelősérült ember legalább három hónapig nem fordul az akupunktúrához sérülése után.

A vizsgálatról a Neurobiology of Disease folyóirat legfrissebb száma tudósított.