Csak óvatosan az orbáncfűvel?

Vágólapra másolva!
Széleskörű, a szorongás elleni gyógyszerekre koncentráló tanulmányok elemzése során az amerikai St. Louis Egyetem orvosai nem találtak bizonyítékot a betegség tüneteinek úgynevezett "természetes" készítményekkel történő csökkentésének hatásosságára.
Vágólapra másolva!

Interneten könnyen beszerezhetők különféle gyógynövények, mint az orbáncfű, a kávakivonat, a macskagyökérfű (valeriána), valamint az ezekből készült készítmények, ugyanakkor hatásukat semmi nem bizonyítja a szorongás, depresszió, alvászavar kezelésében - állítja a Journal of Family Practice című szakfolyóiratban megjelent cikkében Kimberly Zoberi, a Saint Louis Egyetem Orvosi Karának professzora. A szakember továbbá megkérdőjelezi a macskagyökérfűnek még a biztonságát is, mivel semmilyen hosszabb távú tanulmány eddig nem foglalkozott vele.


"A betegeknek különösen óvatosnak kellene lenniük az interneten olvasható orvosi tanácsokkal kapcsolatban" - mondta Zoberi. "Semmi bizonyíték nincs arra, hogy ezek a gyógynövények, készítmények tényleg hatásosak lennének. Ha egy depresszióval, szorongással küzdő beteg nem akar gyógyszeres kezelésen részt venni, akkor az orvosa ajánlhat számára alternatív terápiákat, például a kognitív viselkedésterápiát."


Zoberi azt ajánlja, kérjük ki szakértő véleményét, mielőtt bármilyen szorongás elleni szert el kezdenénk szedni.