Vágólapra másolva!
Japán jóval a világ többi országa előtt jár a mobiltelefonok területén: a tv-adást is befogó készülékek már évek óta standard alkalmazások; sok üzletben pedig már úgy is lehet fizetni, hogy a vevő egy szenzor előtt elhúzza a telefonját. A legutóbbi őrület szerint pedig a csengőhangok gyógyító hatásúak.
Vágólapra másolva!

Japánban a tavasz nem csak a cseresznyefák virágzásával jár, de sokan nyúlnak a zsebkendő után is, mivel az év ezen szakában jelentkezik a szénanátha. A Japán Csengőhang Laboratórium nevű cég kifejlesztette az állítólagos "gyógyszert".


A betegeknek csak annyit kell tenniük, hogy várják a készülékükre érkező hívást. A speciális hanghullámok állítólag eltávolítja a polleneket az orrból, ily módon tisztítják a járatokat. Csupán a telefont az embernek az orrához kell emelnie. Egy másik úgynevezett terápiás csengőhang azoknak való, akik fogyni szeretnének.


Bizonyíték nincs, de azért népszerű


A Japán Csengőhang Laboratóriumot Matsumi Suzuki vezeti, aki a hanglenyomat-technológia szakértője. Ezzel a módszerrel hitelesítették például Osama Bin Laden kazettáit. Az ő személye áll a kutyaugatást lefordító szerkezet mögött is. Most azonban a csengőhangokra szakosodott.


A mobiltartalom-szolgáltató, amely a terápiás csengőhangokat forgalmazza, elismeri, hogy a mögöttük rejlő technológiát nem igazán támasztják alá tudományos bizonyítékok, de szerintük a letöltések nagy számából az szűrhető le, hogy működnek.