Csak műanyag környezetben játszhat a fűre allergiás kisfiú

Vágólapra másolva!
Egy négyéves kisfiú sosem játszhatott a kertjükben, mert "szövet érzékeny", méghozzá a fűre. De most végre újra élvezheti a szabadban töltött órákat, mert jótevői műfűvel lepték meg.
Vágólapra másolva!

Harley Noble-nek schizencephaliája van, ami egy olyannyira ritka formája a szélütésnek, hogy csak 70 embernél diagnosztizálták világszerte. Szélsőséges szövet érzékenysége van, ami azt jelenti, hogy fizikailag rosszul lesz, ha hozzáér akár csak egy szál fűhöz. Az észak-walesi kisfiúnak hasonlóan regaál a szevezete a pihére, a hajra és a gyurmára is.


"Sosem tudott kint játszani a fűben. De most, hogy műgyepet kapott, egyszerűen imádja" - mondta a kisfiú anyukája, Christina Lace. "Odavan a gyepszőnyegért, és imád a hugával, Lilyvel bukfencezni és játszani rajta. Tud rajta kúszni-mászni és körbesüvítheti a kertet a kerekes székében." Harley nem jár és nem beszél, de nagyon jól teljesít a normál óvodában - érintőképernyőt használ a kommunikációhoz.


"Amikor egyéves volt, egy kislány néhány fűszálat tett a babakocsija tálcájára. Harleynak eltorzult az arca, nyáladzott és rosszul lett" - meséli Miss Lace. Ez az érzékenysége összefüggésbe hozható az agybénulással, de Harley konzultánsai állítják, hogy még sosem láttak olyan erős reakciókat, mint amilyen az övé: "Ez a fajta szélütés borzasztóan ritka: csak 70 embernél diagnosztizálták és két típusa van. Harleynak mind a kettőből kijutott. Még sosem találkoztunk senkivel, akinél mindkét típus előfordult volna."


Christina és párja nagyon boldog, hogy új kertjük van, és Harley most végre szabadon játszhat. Egy helyi cég, a High-techturf és a Thorncliffe ajánlotta fel a gyepszőnyeget, miután értesültek Harley betegségéről.


"Szereztünk egy mintát a műfűből, és kipróbáltuk, hogy nincs-e erre is allergiás reakciója, mint az igazi fűre" - mesélte Christina. "Szerencsére teljesen rendben volt minden. Úgy néz ki, mint az igazi fű, de más a tapintása. Korábban még a székében se tudott kimenni a kertbe, mert a fű nekidörzsölődött a lábának, és ettől rosszul lett. Sok fejfájást okozott ez az állapot, mert Harley rokkantsága ellenére egy nagyon élénk kisfiú."


Harley édesanyja meghatódva vallotta be, hogy életüket teljesen megváltoztatta az, hogy többé nem kell aggódniuk fiuk fűérzékenysége miatt. Úgy beszél a fiáról, mint egy éles eszű, határozott gyermekről: "Szerintem nagyon fontos, hogy normális óvodába járjon. Minden percét imádja!"