Több oka is lehet a nyári náthának

Vágólapra másolva!
Orrfolyás, torokkaparás, köhögés - 40 fokos hőségben még kellemetlenebb, mint hidegben.
Vágólapra másolva!

Van, aki egyszerűen csak nyári náthának nevezi a jelenséget, pedig hátterében sokszor nem is nátha vírus áll. De nézzük sorra a nyári nátha kiváltó okait!


Az igazi nátha


Az igazi náthát vírus okozza, a tünetek akár 10 napig is elhúzódhatnak, amiből általában az első két nap a leggyötrelmesebb. Ezek a kórokozók egész évben keringenek, de a hidegebb évszakokban gyakoribbak.


Nátha pollenektől és penésztől


A fák és fűfélék pollenje, illetve a penész nyáron is okozhatnak náthaszerű tüneteket. Orrdugulás, szemviszketés, torokkaparás és orrfolyás a leggyakoribb kellemetlenségek. Ha az évnek mindig ugyanazon szakaszában jelentkeznek hasonló tünetek, valószínűleg allergia áll a háttérben.


Ismeretlen eredetű nátha


Vazomotoros rhinitisnek hívják az orvosok azt a náthaszerű tünetegyüttest, melyet nem vírus vagy allergia okoz, hanem valamilyen ismeretlen ok áll a hátterében. Sok ember természeténél fogva érzékeny a drámai hőmérséklet-változásra, és szipákolni kezdenek, ha a légkondicionált szobából kimennek a meleg utcára, vagy fordítva. Ez a hőmérsékleti változás azonban nem segíti elő a kórokozók terjedését, ezért felesleges a légkondicionálót okolni a meghűlésért, mely az allergiások tüneteit esetenként enyhíti.


Ellenszerek


A felnőttek számára hatásos lehet az orrüreg sós irrigálása, a szteroidos spray vagy antihisztamin használata. Ezek a kezelések csak a tüneteket enyhítik, gyógyulást nem eredményeznek. A nátha önmagától múlik el, az allergia pedig alábbhagy, ha az azt kiváltó pollen eltűnik a levegőből.