A méhcsípések elkerülésének legjobb módja, ha nyugodtak maradunk

Vágólapra másolva!
Mivel a méhek száma egyre csökken, vigyáznunk kellene rájuk. Ne csapjuk le őket, ne fújjuk le őket rovarirtóval és jusson eszünkbe, hogy ha egy méh megcsíp bennünket, a méh elpusztul.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években ijesztően csökkent a méhkolóniák száma, ez a mezőgazdaságot is veszélyezteti, mivel számos hasznonnövény beporzásában kulcsszerepet játszanak. Ez ellen nem tudunk sokat tenni, de ha betartjuk az alábbiakat, megmenthetünk egy-két méhet.


Hogyan csökkentsük a méhcsípés kockázatát?


A szabadban viseljünk világos (de nem élénk) színű öltözéket. Ne használjunk illatanyagot tartalmazó szappant, dezodort és sampont, továbbá parfümöt sem. Kerüljük a banánt és a banánillatú termékeket. Mivel izzadságunk felhergeli a méheket, mindig viseljünk tiszta ruhát és tisztálkodjunk rendszeresen. Maradjunk távol a virágzó növényektől és a szabatéri étkezőhelyektől, amelyek a méhek és darazsak kedvencei.


Ismerjük fel a méhek támadó viselkedését


Ha egyetlen méhről van szó, maradjunk nyugodtak és takarjuk el arcunkat (a legvalószínűbb csípési hely az arc), illetve feküdjünk arccal lefelé a földre. A legtöbb békén hagyott méh nem támad, de ha csapkodunk, azzal felhergelhetjük. Ha egyszerre több méh támad ránk, fussunk, ahogy csak bírunk vagy ugorjunk vízbe. Ha egy méh megcsíp valakit, olyan vegyületet bocsát ki, amely odavonzza a társait, hogy segítsenek megvédeni őt. Minél több a méhcsípés, annál erősebb lesz ez a jelzés.


Hogyan kezeljük a méhcsípést?


A méh fullánkját ne húzzuk vagy rángassuk, mert még több méhméreg szabadul fel, inkább gyorsan kaparjuk ki, majd a fertőzés megelőzésére mossuk le a bőrt szappanos vízzel. A vény nélkül kapható rovarcsípés elleni szerek nem mindig hatékonyak és káros összetevőket tartalmaznak, így a fájdalom, a duzzanat és a viszketés csillapítására próbálkozzunk inkább természetes gyógymódokkal:


A jég összehúzza az ereket és csökkenti a keringést, így a méreg nem kerül a véráramba. Csökkenti a duzzanatot, a zsibbadás pedig enyhíti a fájdalmat és a viszketést. Sütőporból és vízből készült pasztával semlegesíthető a méhméreg savassága, darázscsípés esetén ecetet alkalmazzunk. Ugyanezt a hatást érhetjük el fogkrém segítségével.


Mikor hívjunk mentőt?


Az Egyesült Államokban évente 40-50 ember hal bele méhcsípés okozta allergiás reakcióba. Ismert súlyos allergia esetén viseljünk figyelmeztető karkötőt és hordjunk magunknál adrenalininjekciót.


A méhcsípésre adott allergiás reakció során a duzzanat a test más részein is megjelenik, különösen az arcon és a nyakon. Felléphet légzési nehézség, zihálás, szédülés és vérnyomásesés is. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, hívjunk mentőt. Akkor is azonnal forduljunk orvoshoz, ha a csípés az orrban, a szájban vagy a garatban következett be, mivel az itt jelentkező duzzanat gátolhatja a légzést.