Ugrásszerűen megnőtt a mogyoróallergiások száma

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a mogyoróallergiában szenvedő amerikai gyermekek száma az elmúlt évtizedben több mint háromszorosára emelkedett, miközben a felnőttek körében az ezzel a betegséggel küzdők aránya továbbra is alacsony maradt.
Vágólapra másolva!

"Az eredmények azt mutatják, hogy riasztóan emelkedik a mogyoróallergiás gyermekek száma, miközben kevésbé drámaian nő a felnőttek körében az ételallergiások aránya." - közölte dr. Scott H. Sicherer gyermekgyógyász professzor, a vizsgálat vezetője.


A kutatók 5300 háztartást vizsgáltak 2008-ban és azt találták, hogy a gyermekek 1,4 százalékát gondolták szüleik mogyoróallergiásnak. Ez több mint háromszorosa az 1997-ben tapasztalt 0,4 százalékos értéknek, azonban a felnőttek körében a mogyoróallergia előfordulása nem változott, 1,3 százalék maradt.


Dr. Scott H. Sicherer szerint ez az adat azért aggasztó, mert körülbelül hárommillió allergiás amerikait takar, akik jelentős terhet jelentenek az ország egészségügyi rendszerének.


A vizsgálat vezetője szerint nem pontosan ismert, miért növekszik a jelentett allergiás esetek száma. Egyik elmélet szerint az emberek immunrendszere kevéssé ellenálló az allergénekkel szemben, mivel kevesebb baktériummal találkozik. Egy másik feltevés szerint gyakori az ételallergia diagnózisa olyan esetekben is, amikor a betegség valójában nem áll fenn.


A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy csak telefonnal rendelkező háztartásokat vettek be a vizsgálatba, vagyis az eredmények valószínűleg a tehetősebb családok állapotát tükrözik.


A cikk a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban jelent meg.