A szőrallergia sem akadály az elvakult állattartók előtt

Vágólapra másolva!
Orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés  - szinte mindennapos tünetek az allergiában szenvedőknél, sokan azonban mégis tartanak otthon kutyát, macskát, kisállatot.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban közel 10 millióan tartanak otthon kisállatot, annak ellenére, hogy allergiások rá - jelent meg az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia (AAAAI) felmérésében.


"A legtöbben inkább szednek gyógyszereket, vagy vállalják a szenvedést, csak ne kelljen lemondaniuk házi kedvenceikről." - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Dr. Robert Wood, a Johns Hopkins Gyermekegészségügyi Központ immunológusa. Az enyhe és közepes allergiával élők az otthonuk tisztán tartásával, állataik rendszeres ápolásával és gyógyszerekkel könnyen kordában tudják tartani tüneteiket.


Az Egyesült Államokban a macska-allergia a lakosság mintegy 20 százalékát érinti. Az allergiát elsősorban az állatok nyála és elhalt bőrsejtjei okozzák. A leggyakoribb tünetek az orrdugulás, valamint a viszkető és égő szemek. Súlyosabb esetben nehézlégzés és más asztmatikus tünetek is kialakulhatnak.


"Az egyetlen megoldás, ha rendszeres takarítunk, és lehetőség szerint minden nap kikeféljük állataink szőrét, hogy csökkentsük az allergének jelenlétét" - tanácsolja az immunológus szakértő.