Kilenc egyszerű tipp az allergia enyhítésére

Vágólapra másolva!
A szezonális allergiában szenvedők valószínűleg már jól ismerik a trükköket, amelyekkel elkerülhetik a tünetek rosszabbodását: nem mennek a szabadba, ha nagyon magas a pollenkoncentráció, zárva tartják az ablakokat és inkább a légkondit kapcsolják be. Vannak azonban más, kevésbé nyilvánvaló dolgok is, amelyekkel sokat javíthatunk az életminőségünkön.
Vágólapra másolva!

Kerüld a stresszt!


Egy 2008-as kísérletben az Ohio Állami Egyetem Orvosi Karának kutatói azt találták, hogy az allergiásoknál szaporodtak a tünetek, amikor szorongást kiváltó helyzetekbe kerülnek. A stresszhormonok ugyanis serkentik az allergiás reakciókért felelős IgE termelődését. Ha nagy rajtad a nyomás, próbálj meg eleget aludni, mivel az alvásmegvonás mind a stresszt, mind az allergiát rontja.


Kerüld az alkoholt!


Dán kutatók szerint a heti ajánlott alkoholmennyiségen felül minden egység 3 százalékkal megnöveli a szénanátha kockázatát. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy az alkoholos italokban található baktériumok és élesztőgombák hisztamint termelnek, amelyek allergiához hasonló tüneteket, például orrfolyást és szemviszketést okozhatnak. Ha tombol rajtunk az allergia, kerüljük az alkoholt.


Kezd el időben a gyógyszereid szedését!


Az antihisztamin típusú gyógyszerek akkor a leghatásosabbak, ha az allergén megjelenése előtt néhány héttel már elkezdjük szedni őket.


Mosd a ruháidat legalább 60 Celsius fokon!


A 60 Celsius-fokon történő mosás egy dél-koreai vizsgálat szerint a poratkák 100 százalékát elpusztítja, míg ha csak 40 fokon mosunk, csak 6,5 százalékuktól szabadulhatunk meg.


Óvatosan a szobanövényekkel!


A szénanáthások több mint háromnegyede legalább egy kedvelt szobanövényre is allergiás, derült ki egy belga kutatásból. A probléma forrása, hogy a növények nedveiben található allergének bekerülnek a levegőbe. Bár valamennyi szobanövény gondot jelenthet, a leggyakrabban mégis a fikuszok, a jukkák, a pálmák, az orchideák és a páfrányfélék keserítik meg az allergiások életét.


Ne feledd az esti gyógyszered!


Ne felejtsd el esténként bevenni a gyógyszereidet, mivel így biztosíthatod, hogy reggel is jelen legyenek a hatóanyagok a szervezetedben, a tünetek ugyanis általában reggel tetőznek. Egyes gyógyszerek még elaludni is segítenek.


Uszodában ne felejtkezz el az úszószemüvegről!


Az uszodák vizének fertőtlenítésére használatos klór irritálja a bőrt, a szemet és a légutakat, ez pedig hajlamosít a szénanáthára. Ha fedett, klórozott vizű uszodában edzel, mindig viselj maszkot vagy úszószemüveget.


Kerüld a passzív dohányzást is!


Bár a cigarettafüstben található vegyületek mindenki számára károsak, de az allergiásoknak különösen. Egy japán tiniken végzett vizsgálat szerint az erős dohányos szülők gyermekeinek több mint 80 százaléka válik szénanáthássá. Nem is kell, hogy füstös kocsmákba járj, a dohányosok ruhájára tapadó részecskék már szennyezik a levegőt.


Zuhanyozz rögtön hazatérés után!


A szénanáthások jól teszik, ha hazaérve gyorsan lezuhanyoznak, mivel ily módon eltávolíthatják a bőrükre, hajukra tapadt polleneket. Ha pedig kint viselt ruhádat azonnal a szennyesbe dobod, a ruhán, cipőn hazahozott polleneket sem hordod szét a lakásban.