Nehezen ismerhető fel, de komoly gondokat okozhat a fogágygyulladás

Vágólapra másolva!
A nem megfelelő otthoni fogápolás, a dohányzás, és a stressz könnyen vezethet a fogíny, vagy súlyosabb esetben a fogágy gyulladásához. A fogágybetegség pedig számos más baj okozója lehet. "Nem csak a szájüreg beteg, hanem az egész ember." - állítja a 2030 fogorvos-szakértője.
Vágólapra másolva!

A fogágygyulladás (parodontitis), vagy más néven fogágybetegség a fog tartószerkezetének gyulladásos megbetegedése. Fontos a korai felismerés, mert az időben észlelt gyulladás sokkal hatékonyabban, gyorsabban kezelhető. A fogágygyulladás első tünetei lehetnek a kellemetlen szájszag, és a fogíny vérzése.



Az ínygyulladás csak a kezdet


Ha a fogíny feldagad, élénkpiros lesz, és nyomás hatására, fogmosáskor pedig rendszeresen vérzik, akkor majdnem biztos, hogy egy kezdődő fogágygyulladással van dolgunk. Megfelelő kezelés hiányában a gyulladás az ínyről átterjed a fogágyra, és az íny lassan elválik a fogtól. A fog és az íny közötti résben un. tasak keletkezik, amely a betegség előrehaladásával egyre mélyül, és egyre nehezebb tisztítani. Ennek következtében a tasakban egyre több baktérium telepszik meg, hatásukra egyre kiterjedtebb a fogakat tartó szövet gyulladása, és károsodása, amely hosszú távon a fogak meglazulásához és végső soron az elvesztésükhöz vezet.


Ha csak a fogíny van begyulladva, akkor a betegség még nem jár a szövetek végleges károsodásával, és a folyamat könnyen, professzionális fogkő-eltávolítással, megfelelően alapos otthoni szájhigiénés ápolással kezelhető, visszafordítható. Ha azonban a gyulladás már elérte a mélyebb rétegeket, és már a fogágy van begyulladva, kialakultak a tasakok, akkor a folyamat megállítható ugyan, de az elhalt, sérült szövetek nehezen regenerálhatóak, a tasakok mélysége csökkenthető, a baktériumok eltávolíthatóak belőlük. A szükséges kezelés ilyenkor a fogíny feletti és alatti fogkő-eltávolítástól egészen a sebészeti eljárással végzett tasaktisztításig és -megszűntetésig terjedhet. A hatékony kezelésnek, és a gyógyulásnak feltétele a megfelelő előkészületek megléte, és a maximális gondossággal végzett otthoni fogápolás.


Számos oka lehet a fogágygyulladásnak


A megbetegedés kialakulhat egyszerűen a nem megfelelően alapos szájápolás miatt is, azonban sok olyan tényező ismert, amely elősegíti a gyulladás kifejlődését és terjedését. Az okok között első helyen említhető a dohányzás, amelynek során egyrészt káros baktériumok sokasága kerül a szájüregbe, másrészt pedig a dohányzással a szájban lerakódó anyagok megfelelő táptalajt képeznek a baktériumoknak. További probléma, hogy a fogínygyulladás sokáig látható vérzés nélkül jelentkezik, így a betegség korai felismerése problémás.


A fogágyulladás okai között szerepelhetnek még örökletes tényezők, a stressz, a túlsúly, hormonális zavarok, illetve közvetve más megbetegedések is. Azonban az egyik leggyakoribb ok, amire a betegség visszavezethető, az a rossz otthoni száj- és fogápolás. Megfelelő ápolás hiányában romlik a szájüreg pH-étéke és a baktériumok ideális egyensúlya. Ezért nagyon lényeges a fogközök tisztántartása, melyre a szakemberek a rendszeres fogselyem-használatot javasolják.


Szövődmények


A teljes populációt tekintve öt emberből négynek volt már fogínygyulladása, a felnőttek közül pedig minden második embernek volt már fogágybetegsége, vagyis hordoz sebet a fogíny és a foggyökér között. Ezen keresztül a szájban természetesen megtalálható baktériumok könnyen bejutnak a véráramba, és okozhatnak gyulladásos megbetegedést a szervezet más részeiben is. "A fogágygyulladás közel a kétszeresére emeli a koszorúér-betegség, illetve más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának arányát" - nyilatkozta dr. Urbán István egyetemi tanársegéd, a 2030 fogorvos-szakértője. "Kutatások jelzik, hogy a fogágygyulladásban szenvedő terhes asszonyok nagyobb kockázattal szülhetnek koraszülött, alacsony súlyú babákat."