Nem csak a bőrrák ellen szükséges a fényvédő krém

Vágólapra másolva!
Ha máskor nem is, de az éves megérdemelt nyaraláskor mindenki lelkesen védi a bőrét különböző típusú naptejekkel. Azzal azonban kevesebben számolnak, hogy a fényvédelem nemcsak vízparti vakációkon elkerülhetetlen, bőrünk szempontjából ugyanis mindegy, hogy a horvát tengerparton vagy a buszra várva kell megküzdenie a nap káros sugaraival. Ezért különösen fontos, hogy legalább az arcbőrünket minden alakommal bekenjük fényvédővel.
Vágólapra másolva!

A napsugárzás jótékony hatását senki nem kérdőjelezi meg, abban még a szakemberek is egyetértenek, hogy mind a pszichénkre, mind pedig a szervezetünkre jó hatással van a napfény. A mindennapos fényvédelemről azonban akkor sem szabad megfeledkezni, ha valaki szentül hisz abban, hogy a bőre elég barna ahhoz, hogy megússza a leégést. A bőrrák és a túlzott napozás közötti kapcsolatot már mindenki ismeri - még ha nem is tartják be az orvosok utasításait - azt viszont már kevesebben tudják, hogy az arcbőr ráncaiért többek között a napsugárzás is felelőssé tehető. A napfény bőrkárosító hatásáról mindenki maga is meggyőződhet, ha összehasonlítja a sugárzásnak kitett arcbőrét, és a testének egy olyan részét, amelyet az év legnagyobb részében ruha borít. Az arc és a nyak bőre ráncosabb, sötétebb- világosabb foltokkal, erekkel tarkított, miközben a például a hasunk vagy karunk simább és kevésbé ráncos.




A bőr öregedésének korai jelentkezésében legfontosabb tényező az UV sugárzás. Az arcbőr öregedésének 80 százalékáért szintén a napsugárzás tehető felelőssé. A maradék 20 százalékért a genetikai adottságok és életmódbeli szokások okolhatóak. Ezért nem elég, ha ránctalanítunk, azokat meg is kell előznünk. A kellő mennyiségű alvás és a fényvédő mindennapos használata elengedhetetlen, ha a cél a bőrünk fiatalságának megőrzése.

Nem csak szépség kérdése




A fényvédelem azonban nem csak kozmetikai okokból, a bőr öregedésének lassítása miatt fontos. Bizonyos rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának elsődleges oka megint csak az UV sugárzás. Az emberek többsége nem veszi komolyan az olyan veszélyeket, amelyek 10-20 év múlva fognak bekövetkezni, nyugodtan sportolnak, motoroznak, bicikliznek, vagy akár lehúzott ablakkal vezetnek gépkocsit anélkül, hogy a bőrükre bármit is kennének.




Ezért kiemelten fontos a fényvédelemre való rászoktatás már csecsemő kortól. Különösen elengedhetetlen ez napjainkban, amikor a szabadidős tevékenységek, az utazási szokások és a Föld légköri változásainak következtében az emberek többsége a régen megszokottnál jóval nagyobb UV sugárzásnak van kitéve. Mielőtt azonban mindenki kiválasztaná a saját magának leginkább megfelelő kenőcsöt, nem árt megvizsgálni, hogy milyen típusú napvédők közül választhat.




Kémiai és fizikai fényvédők


Alapvetően kétféle fényvédőt különböztetünk meg egymástól: az egyik a kémiai, a másik a fizikai. Előbbi csoportba tartozik az összes, hagyományos értelemben vett naptej. A legegyszerűbben úgy lehet eldönteni, hogy egy adott termék melyik csoportba illik bele, ha elolvassuk a hátoldalát. A kémiai naptejek címkéjén gyakran szerepel, hogy a felkenés után bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy a fényvédő ténylegesen kifejtse a hatását. Ezek a termékek a hozzájuk kevert összetevőknek köszönhetően nem visszaverik, hanem elnyelik a fényt, a hatékonyságuk pedig a felkenés után rohamosan romlik, ezért különösen fontos, hogy bizonyos időközönként újrakrémezzük magunkat - még akkor is, ha a flakonon az igen sokatmondó "vízálló" feliratot látjuk. Ezek a krémek sokszor allergiás reakciót válthatnak ki a bőrön, ezért fontos, hogy mielőtt az egész testünket bekennénk, egy kisebb felületen próbáljuk ki a krémet.


A fényvédők másik csoportjába az úgynevezett fizikai fényvédők tartoznak: ezekbe a krémekbe olyan ásványi anyagokat kevernek, amelyek tökéletesen visszaverik a napfényt. A legjobb tulajdonságuk, hogy a kémiai fényvédőkkel ellentétben a hatásuk az idő múlásával nem csökken. A felkenés után azonnal hatni kezdenek az alapanyagok, azonban a víz nem a legjobb barátjuk, így hiába van feltüntetve a dobozokon, hogy "vízálló", senki nem várhatja ugyanazt a hatást, mint egy kémiai fényvédő esetében. Egyetlen trükköt lehet alkalmazni: megpróbálni minél zsírosabb állagú krémet választani, ugyanis ezek maradnak fent az ember bőrén a legtovább. Előfordulhat, hogy felkenve úgy fest a bőrfelület, mintha mésszel lenne bekenve, ez pedig nem a legszebb látvány, persze ha az egészséges bőr a cél, akkor érdemes bevállalni.


A LifeNetwork 2030 reality showjának 2. részét megnézheted a LifeNetwork műsorán május 21-én este 21.00-kor, illetve a Lifenetwork.hu-n! Ha bármi kérdésed van a műsorral kapcsolatban, írj a [email protected] címre!