A zsigeri zsírtól úgy hízunk, hogy észre sem vesszük

Vágólapra másolva!
Testünkben kétféle zsír is található, ezek közül a zsigeri zsír veszélyesebb, mint a bőr alatti, úgynevezett szubkután zsír. Van okod félni, ha férfiként 90 és nőként 80 centi felett van derékbőséged.
Vágólapra másolva!

A testünk részben vízből, fehérjéből, zsírból és ásványi anyagokból áll. Egészségünk szempontjából azonban fontos, hogy ezek az anyagok milyen arányban és mennyiségben találhatóak meg a szervezetben.


Az elhízás meghatározásában a zsírtartalom mérvadó adat. Azonban nem mindegy, hogy az elhízást milyen típusú zsíroknak köszönhetjük. Azt is érdemes kiemelni, hogy az elhízást nem elsősorban a testsúly határozza meg, hanem az, hogy a test hány százaléka áll zsírból. Egy rendszeresen sportoló ember esetében elképzelhető, hogy a mérleg nagyobb számot mutat, mint egy elhízott embernél, ez azzal magyarázható, hogy az izom nehezebb a zsírnál.


Az általunk felhalmozott zsír leginkább a bőr alá, az izomzat és a hasi szervek közé raktározódik, és normális esetben testünk energiaforrásként használja fel a mindennapi testi aktivitásokhoz. Amennyiben túl sokat tárolunk belőle, ez betegségnek minősül, és elősegíti további betegségek kialakulását.


Óvakodj a zsigeri zsírtól!


A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri vagy más néven viszcerális zsírnak. Mivel a belső szervek közelében található ezért felszaporodása különösen megnöveli bizonyos betegségek kockázatát. A zsigeri zsírban könnyebben aktiválódik az úgynevezett lipoprotein lipáz enzim, ami zsírbontást (adipolysist) eredményez. A bontásból származó zsír az ereken keresztül a májba jut, előidézve annak elzsírosodását. További következményként felgyülemlik a víz, nő magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek kockázata.



A zsigeri zsír általában a testben található zsírmennyiség 10-20 százalékát teszi ki. A zsigeri zsír mennyiségére nem a mérlegen látható számból lehet következtetni, de árulkodó jel lehet, a derék körfogat, nők esetében 80, férfiaknál pedig 90 centiméter felett érdemes aggódni. De mérvadó lehet a derék-csípő arány (WHR) is, nőnknél 0,85 férfiaknál pedig a 0,9 feletti érték utalhat problémára. A zsigeri zsír aránya a bőr alatti zsírhoz viszonyítva 0,4:1 vagy ennél több.


A zsigeri elhízás esélye a férfiaknál a harmincas éveikben, a nőknél a menopauzát követően nő meg. Gyakoribb a férfiaknál, valamint az idősebbeknél, semmint a nőknél, vagy éppen a fiataloknál. A zsigeri zsír égése percre lebontva gyorsabb, mint a bőr alatti zsíré, így edzéssel és megfelelő étkezéssel könnyen leadható. Az emberek külső antropológiai megjelenésében az elhízásnak két jellegzetes formáját különíthetjük el: a hasi és a csípőtáji elhízást. A hasi típusú, más néven alma vagy android elhízás elsősorban a férfiakra, a csípőtáji, más néven körte vagy ginoid elhízás pedig főleg a nőkre jellemző.