Az életünk végéig is megtarthatjuk fogainkat

Vágólapra másolva!
Fogcsikorgatás, szuvasodás, ínygyulladás és szájüregi daganatok a leggyakrabban előforduló fogászati problémák. A helytelen fogápolási szokásainknak köszönhetően a felsorolt betegségek előfordulási aránya magasan az uniós átlag felett van hazánkban. Rendszeres orvosi ellenőrzéssel és a megfelelő szájhigénia elsajátításával azonban megelőzhető a baj és idős korunkban sem lesz szükségünk implantátumra.
Vágólapra másolva!

A fogászat fejlődésével egyre több idős ember képes megtartani természetes fogait vagy azok egy részét. A szájüregi öregedés a sejtek öregedéséhez kapcsolódik, azonban a különböző szöveteket különböző mértékben érinti ez a folyamat. Az izom- és idegszövetekre például nagyobb hatással van, viszont a szájüreget és a fogágyat is borító hámszövet sokkal jobban képes a megújulásra - ezáltal a fogágy öregedése kevésbé látványos, mint más, érzékenyebb szöveteké. Ez az egyik fő oka annak, hogy a jól kezelt és tisztított fogazat akár életünk végéig is megtartható.


Gyógyszerek kellemetlen mellékhatásai


Fiatalabb korban a megfelelő szájhigéniai szokások tanításával, a fogak rendszeres ellenőrzésével és az időben elvégzett kezelésekkel elkerülhető, hogy idős korunkban szükségünk legyen megterhelő beavatkozásokra. Egyik speciális probléma a szájszárazság, melyet okozhatnak általános betegségek, mint például a cukorbetegség vagy Sjögren szindróma. Ezen kellemetlen tünetek a fogak szuvasodásához, ínygyulladáshoz, a száj gombás fertőzéseihez, illetve a protézis instabilitásához vezethet.


Forrás: iStockphoto


A fogcsikorgatás is káros


A kor előrehaladtával a fogak kopása is gyakori jelenség, az ok általában a fogcsikorgatásra vezethető vissza, vannak, akik csak éjszaka, mások nappal is szorítják a fogaikat, ilyenkor a táplálkozáskori rágóerő többszöröse is érheti a fogazatot. Gyakran olyan súlyos a kopás, hogy a fogak csak gyökérkezeléssel menthetők meg. A csikorgatás emellett a rágóizomzatot és a rágóízületet is túlterhelheti, így az izmok megvastagodásához, illetve az izomzat, az ízület fájdalmához és kóros elváltozásához vezethet. A korai felismerés ezért nagyon fontos, általában már fiatalkorban láthatóak a kopás jelei, bár sokszor a páciensek nem is tudnak róla. A betegség kezelése összetett, egyik legfontosabb eleme az éjszakai "fogvédő-harapásemelő" elkészítése.


A fogszuvasodás inkább a fiatalokat fenyegeti


A fogak szuvasodása idős korban kevésbé jellemző, mint a fiatalabb generációnál. A fogíny visszahúzódása miatt a foggyökerek egy része szabaddá válik, mivel a fogzománc nem borítja a területet, ezért könnyen megindul a szuvasodás. Rendszeres ellenőrzéssel és az időben elvégzett kezeléssel általában megelőzhető a baj. A fiatalkori ínyvisszahúzódást plasztikai ínyműtéttel gyógyítják, ráadásul ezzel a módszerrel megelőzhető az időskori foggyökér-szuvasodás is.


Hazánkban népbetegség a fogágygyulladás


Közismert és gyakori megbetegedés a fogágygyulladás, melynek legfontosabb kiváltó oka a lepedék- és fogkőképződés. A lepedék legfontosabb alkotóelemei a baktériumok: egyetlen fog felületén akár egymilliárdnyian is meg tudnak telepedni. Bizonyos idő elteltével az íny alatt is létrejöhetnek baktériumtelepek, amelyek biofilm formájában rendeződhetnek. A telepek egy része gyakran elmeszesedik és fogkő lesz belőlük, de a felszínükön, mint egy korallzátonyon továbbra is biofilmszerűen rendeződnek a fogágyat károsítani tudó baktériumok. Ez előbb a fogíny, majd a fogágy-gyulladásához vezethet, ami végül a fogakat tartó csont lebomlását, esetenként az egyébként ép fogak meglazulását és elvesztését is eredményezheti. A fogkő Magyarországon népbetegségnek számít és a leggyakoribb oka a fogvesztésnek. Fontos tudni, hogy már fiatalkorban kialakulhat, nem csak időskori megbetegedés. Bizonyos járulékos tényezők, mint például a dohányzás, a stressz és a genetikai háttér is felelősek lehetnek a betegség súlyosságáért. Legfontosabb tünetei: fogínyvérzés, rossz lehelet és a fogak mozgathatósága. A betegség általában fájdalmatlan, ennek ellenére fontos orvoshoz fordulni. A kezelés nagyon sikeres lehet, de a páciens kooperációja és a tökéletes otthoni szájhigénia elsajátítása nélkülözhetetlen.


Az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak, hogy a fogágygyulladást okozó baktériumok hozzájárulhatnak különböző betegségek kialakulásához. Habár a pontos mechanizmus még nem ismert, a fogágygyulladás közel a kétszeresére emeli a koszorúér-betegség, illetve más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának arányát. Kutatások jelzik, hogy a fogágy-gyulladásban szenvedő terhes asszonyok nagyobb kockázattal szülhetnek koraszülött, alacsony súlyú babákat.


Implantátum beültetéséhez megfelelő előkészítés szükséges


Időskorban a mai napig gyakori a különböző mértékű foghiány. A fogak pótlása nem csak esztétikai szempontokat szolgál, de azért lényeges, hogy elkerüljük a maradék fogak elmozdulását és túlterhelését. Az utóbbi évtizedek vívmánya a titániumból készült fogászati implantátum, amely az esetek többségében rendkívül sikeresen alkalmazható. Nem árt azonban tudni, hogy bizonyos körülmények rontják a sikerességi arányt, például a dohányzás, illetve cukorbetegeknél csak akkor alkalmazható, ha a vércukorszint a megfelelő terápiával tökéletesen be van állítva. A fogágy-gyulladásban szenvedőknek pedig csak abban az esetben ültethető be, ha a betegségből már tejesen meggyógyultak.


Nagyon fontos a szájüregi daganatos betegségek szűrése. Ezek a betegségek jóval gyakrabban alakulnak ki dohányosoknál, illetve krónikus alkoholfogyasztóknál. A legjobb kezelés a megelőzés, ezért is fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és a tökéletes szájhigiénia elsajátítása.


Dr. Urbán István


Ha kíváncsi vagy, milyen leszel 2030-ban, próbáld ki az iwiw alkalmazásunkat!