Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szüleinktől tanuljuk a helytelen életmódot

Vágólapra másolva!
Nem létezik biztos módszer a fogyásra és a helyes életmódra. Az ember táplálkozására gyermekkorban leginkább a szülei, felnőttkorban pedig a barátai vannak hatással. Ezért is gondolják szakértők, hogy életünk során nagyon nehezen vagy egyáltalán nem változunk ezen a téren.
Vágólapra másolva!

A táplálkozás, a túlsúly és ennek kapcsán a fogyókúra napjaink központi egészségügyi és társadalmi problémájává vált. Óriási ellentmondásokkal van tele a témakör, hiszen minden második héten kiderül a biztos módszer, ezzel szemben a WHO gyógyíthatatlan betegségnek minősítette az elhízást.


Nincs biztos módszer


A táplálkozás és ennek kapcsán az anyagcsere az emberi szervezet legbonyolultabb működései közé tartozik, mégis úgy tűnik, hogy szinte mindenki ért hozzá. Hamis képet sugall az is, hogy a frissesség, a vitamin és az életerő az energiaitalokban, az üdítőkben és a müzli szeletekben található. Erre rácáfol, hogy közben a lakosság átlagsúlya emelkedik, az ehhez kapcsolódó betegségek száma pedig folyamatosan nő.


Együnk és etessünk!


Az emberi test és részeként a sejtszintű anyagcsere rendkívül bonyolult rendszer, melyet az orvostudomány egyelőre csak részben képes leírni. Működését befolyásolják az öröklött tényezők, a környezeti hatások, a táplálkozás, a mozgás, a személyiség, a korábbi betegségek és gyógyszerek. Manapság a helytelen életmóddal és az elhízással nem az életünket kockáztatjuk, hanem az életminőségünket, hiszen elegendő hosszú ideig élünk ahhoz, hogy elszenvedői legyünk a helytelen táplálkozás következményeinek, a szívinfarktustól kezdve az ízületi fájdalmakig. Tehát, aki jót akar magának és a gyerekeinek, egyen és etessen rendesen! Vizsgálatokkal bizonyították, hogy az ember táplálkozására gyermekkorban leginkább a szülei, felnőttkorban pedig a barátai vannak hatással. Nyílván a szüleinket nem választhatjuk meg, a barátainkat pedig nem fogjuk lecserélni táplálkozási szempontok alapján.


Kis lépésekkel haladjunk a cél felé!


Szakemberek szerint felnőttkorban kevés esély mutatkozik a jelentős életmódváltásra. Megoldást leginkább a fokozatos viselkedésterápia nyújt, szoktassuk magunkat lépésről lépésre a helyes táplálkozáshoz, a sporthoz és a stresszoldáshoz. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egyik napról a másikra megoldások nem hoznak eredményt. Ha változtatni szándékozunk, szánjunk több időt magunkra és étkezzünk rendesen.


Társasági evők vagyunk


Osszuk be az étkezéseink rendjét és tartsunk be néhány alapszabályt. Csak szándékoltan táplálkozzunk, felejtsük el a nassolást, és ne engedjünk a kínálgatásnak, ha nem akarunk enni. Elegendő, ha naponta legalább háromszor, de legfeljebb hatszor táplálkozunk.


Az étkezés manapság nem táplálkozási, hanem pszichés és szociális célokat szolgál. Jó vacsorázni a családdal, kávézni az ismerősökkel vagy együtt ebédelni a barátokkal. Ettől az örömtől ne fosszuk meg magunkat, de tartsuk a rendet. A másik véglet sem célravezető. Ne éhezzünk, mert a testünk a koplalás utáni étkezésekből többet raktároz el, mint amennyi tápanyagra valójában szükségünk lenne.


A táplálkozásnak fontos eleme a reggeli, ezzel indítjuk be a szervezetünket. Statisztika készült arról, hogy a nem reggelizők között sokkal több a túlsúlyos. Legalább ennyire fontos a rendszeres mozgás. Ez nem a túlsúly eltűntetése miatt ajánlott, hanem az agyunknak van szüksége rá.


A lényeg a mértéktartás


Hippokratész szerint "gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered". Fogadjuk meg a tanácsot, a helyes és élményszerű táplálkozással teszünk a legtöbbet a testünkért és a lelkünkért! Együnk jóféléket, rendszeresen, de ne túl gyakran, és lehetőleg mindezt társaságban tegyük. Kevés jobbat tehetünk magunkért!


dr. Tóth Tamás


Ha kíváncsi vagy, milyen leszel 2030-ban, próbáld ki az iwiw alkalmazásunkat!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről