Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Degradálódás (vagy degradáció)
Bizonyos természetes rendszerek (növénytársulás, biocönózis) állapotának valamilyen kritérium szerinti leromlása. A folyamat lehet "spontán" vagy humán (agráripari) indíttatású.

Éghajlatváltozás (vagy klímaváltozás)
Fokozatos, hosszú időn át tartó, egyirányú eltolódás az éghajlat statisztikai jellemzőiben, amelynek mértéke olyan, hogy a korábbi állapothoz való viszonylag gyors visszatérést már nem teszi lehetővé.

Fejlődő országok
Az 1950-60-as évek fordulóján a nem fejlett ipari és nem is szocialista országok megkülönböztetésére létrejött fogalom. Lényegében a fejletlen, nem szocialista világot jelentette.

Fosszilis tüzelőanyagok
Elhalt organizmusok, állatok, illetve növények maradványaiból képződő energiaforrások: kőszén, kőolaj és földgáz. Az energia-előállítás során a ~ból globálisan nagy mennyiségű elemi szén (karbónium) jut a légkörbe szén-dioxid formájában (üvegházhatás).

Peszticid
Kártevőt irtó anyag. Többnyire szintetikusan előállított vagy természetes eredetű, a főbb károsító csoportokra (fitofág állatok, fitopatogén gombák, baktériumok, gyomnövények, vérszívó rovarok stb.) ható, valamely csoportra szelektív vagy totális hatású toxikus anyag.

Római Klub (Club of Rome)
Nemzetközi csoport, amely A. Peccei és A. King kezdeményezésére 1968-ban Rómában alakult azzal a céllal, hogy a világ elé tárja az emberiséget fenyegető veszélyeket, az ún. globális gondokat. A ~ alapítványi pénzekből létrehozott független szervezet, amelyet a világ minden tájáról, sokféle kultúrkörből kikerülő kutatók, tudósok, oktatók, kiemelkedő személyiségek alkotnak. Feladata elsősorban a bolygónk számára fontos kérdések megvitatása és azokról szóló jelentések kiadása.

UNEP (United Nations Development Programme - ENSZ Környezeti Programja)
1972-ben a stockholmi konferencia után az ENSZ Közgyűlés határozata alapján létrejött szervezet. Székhelye Nairobi. Politikáját, programját az ENSZ Közgyűlés által megválasztott 58 tagú Kormányzó Tanács irányítja. Világszerte 6 regionális irodája működik, az európai Genfben. Az ~t az ENSZ környezetvédelmi lelkiismeretének is nevezik.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete)
Az ENSZ 1946 óta működő szakosított szervezete, amelyhez 1999-ig 188 ország csatlakozott. Fő célkitűzése, hogy hozzájáruljon a világbékéhez és biztonsághoz, elősegítve a nemzetek közötti együttműködést az oktatás, a tudomány, a kultúra és a kommunikáció területén.

Üvegházhatású gáz
Olyan légköri gáz, amely átereszti (csak kis mértékben nyeli el) a rövidebb hullámhosszú napsugárzást, de jelentős mértékben elnyeli a földfelszín hosszúhullámú kisugárzását, és ezáltal hozzájárul a felszín, ill. a felszínközeli levegőréteg felmelegedéséhez. E tulajdonsággal rendelkezik többek között a vízgőz, a szén-dioxid, a metán és számos más légköri nyomgáz. Az ilyen tulajdonságú és jelentősebb tartózkodási idejű gázok légköri mennyiségének felhalmozódása megnöveli a földi légkör üvegházhatását, és globális éghajlatváltozást idézhet elő.