A tíz legfontosabb dal Leonard Cohentől - nekem

Leonard Cohen énekes zenész kanadai költő, regényíró, dalszövegíró
Leonard Cohen
Vágólapra másolva!
Tegnap arra ébredtem, hogy meghalt Leonard Cohen. Október végén már mondta, hogy ez a mostani, a You Want It Darker lesz az utolsó lemeze, el is hittem, tudtam, hogy nem hazudik, de azt gondoltam, befejezi még legalább az elkezdett dalait, verseit, a véget nem ért történeteit. Nem így lett. Nick Cave és Tom Waits mellett ő volt kamaszkorom harmadik istene, akinek elhittem minden szavát, akinek a hiányát most már mindig érezni fogom. Személyes történet, Cohen tíz számán keresztül.
Vágólapra másolva!
Leonard Cohen Forrás: AFP/Josep Lago

Még reggel tíz sem volt, amikor hívtam anyámat, hallottad, hogy meghalt a Leonard Cohen, kérdeztem, de ő nem hallott semmit, tőlem tudta csak meg, hogy mi történt. Rengeteget hallgattuk annak idején, anyám is szerette, amikor néha rákérdeztem nála, hogy mit hallgassunk épp, mindig azt mondta, Cohent vagy Screamin' Jay Hawkinst. Néha az utóbbi, de általában az előbbi nyert.

Én konkrétan sírva fakadtam, amikor egyszer élőben láttam az Arénában Cohent, és a második ráadásban rákezdett a Famous Blue Raincoat-ra. Állva tapsolt neki a tömeg, én meg csak sírtam az akkor már halálos beteg apámért, és sírtam az elvesztett menyasszonyomért, meg azért is, persze, hogy végre élőben hallhatom ezt az egészet. Nekem ez volt Cohen, tíz dal, semmi több.

10. Traveling Light

Mintha egy buszon ülnék megint Párizs vagy Berlin felé, ahol csak én vagyok ébren, mintha lenne egy úti fény a sötét erdők felett, úgy énekelt a Cohen ezen a búcsúlemezen, engem ez a dal fogott meg leginkább az utolsó albumáról.

9. Lover, Lover, Lover

Még pár házibuliba is belefért, hogy ezt lejátsszam, főleg, ahogy a hetvenkilences koncerten énekelte, átéléssel, szívvel, hogy szerető, szerető, szerető.

8. Diamonds in the Mine

Talán a legjobb bizonyíték arra, hogy Cohen nemcsak egy szomorú, magának való fazon volt, hanem egy szeretni való bohóc is, mindig jólesik hallani, ahogy egyre lelkesebben és egyre hangosabban énekli bele magát ebbe a bolondságba.

7. In My Secret Life

A The Future megjelenésekor tizenegy éves voltam, csak később hallgattam unokatesómnál, aki amúgy épp gitározni tanult, a tanára mutatta meg neki a Songs from a Room-ot, onnan jött neki a többi, és onnan nekem is. Akkortájt volt épp a nagy szünete Cohennek, az első albumára, amelyet valós időben hallgattam, éveket kellett várnom. Ez volt a Ten New Songs, és ilyen zseniálisan kezdődött:

6. The Future

Először talán a Született gyilkosok-ban hallottam ezt a számot, és kamaszként rohadt menőnek tűntek az olyan sorok, mint a "give me crack and anal sex".

5. Dance Me To The End of Love

Kamaszként úgy képzeltem, hogy ez a szám fog majd szólni az esküvőmön a bevonuláskor, de eddig még csak egy esküvőn játszottam le, ahonnan hazaküldték a vőfélyt, és a vendégeknek kellett megoldani egymás szórakoztatását.

4. I'm Your Man

Cohen nekem arra is jó példa volt, hogy egy alacsony, a hagyományos értelemben nem jóképű pasiért is megveszhetnek a nők, ha van nála gitár, vagy esetleg jókat ír.

3. Chelsea Hotel #2

Patti Smith a Kölykök-ben írt a legendás hotelról, Arthur C. Clarke ott fejezte be a 2001: Űrodüsszeiá-t, Cohen meg Janis Joplinnal szórakozott ott, erről írta ezt a gyönyörű számot. Én kétszer jártam a Chelsea Hotelnál New Yorkban a huszonharmadik utcában – harmadjára csak messziről láttam, még mindig felújítják –, a szállásom mindkét alkalommal a Chelsea Hostelben volt, három utcával lejjebb. Abban az utcában, ahol az Úton-t megírta Kerouac.

2. If It Be Your Will

Ha meglesz az akaratod. Minden elrendelt eleve, akárhogy is kapálózol ellene, vagy épp fürdesz benne, nekem erről szól ez a szám. Az apám temetésén is szólt, a Simon and Garfunkeltől a Bridge Over Troubled Water előtt vagy után, arra már nem emlékszem pontosan.

1. Famous Blue Raincoat

Erről a dalról a legnehezebb írnom, ezen sírtam el magam a pesti koncerten is, ugye. Volt egy csajom, akinek tényleg kék esőkabátja volt, de ez a szám sokkal többről szól, például arról, hogy reggel négy van, és hideg van, és fázol, és ki lesz az, aki valami puha pléddel majd betakar. Életem tíz legfontosabb dala között van, bár ebből csak hét van meg biztosan, a többit tartogatom a hátralevő évekre. Köszönök mindent, sincerely, Apats G.