Pharrell Williams tagadja, hogy mástól lopta világhírű slágerét

Pharrell Williams Blurred Lines tárgyalás 2015
LOS ANGELES, CA - MARCH 04: Musician Pharrell Williams is seen outside the Roybal Federal Building on March 4, 2015 in Los Angeles, California. Williams and co-writers of the song "Blurred Lines" are being sued by the children of singer Marvin Gaye for using elements of Gaye's song "Got to Give it Up" in "Blurred Lines." David Buchan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A világhírű énekes tagadja, hogy a 70-es évek sztárjától, Marvin Gaye-től lopta volna a Blurred Lines című slágere alapjait.
Vágólapra másolva!

Az idei Grammy-gálán is nagy sikerrel fellépő Pharrell Williams sem maradhatott ki a mostanában egyre gyakrabban felmerülő plágiumbotrányból. Ezúttal a világhírű zenész, Robin Thicke és a rapper TI közreműködésében készített 2013-as sláger, a Blurred Lines kapta a vádakat, miszerint másolták Marvin Gaye 1977-es Got To Give It Up című slágerét.

Pharrell Williams a tárgyalás napján. Nem sokat lehetett látni mosolyogni. Forrás: AFP/David Buchan

A pert Gaye családja indította, és ahogy sok esetben lenni szokott, nem alaptalanul. A dalok ugyanis valóban rendkívül sok hasonlóságot mutatnak egymással, ami az alábbi összehasonlító videóban is hallható.

Lentebb a két dal részletei hallhatóak egymás mellé rakva, amiből egyértelműen kitűnik, hogy nemcsak a 70-es évekbeli feeling, hanem a lüktetés és a harmóniamenet is nagyon hasonló. Pharrelléknek tehát nem árt egy jó ügyvédet szerezniük, mert ennél már sokkal kisebb egybeesések esetén is pert szoktak nyerni ma aranykorszakukat élő, világhírű zenészek ellen.

Williams a bíróságon elismerte, hogy valóban a 70-es évek feelingjét akarta megidézni, azonban egyáltalán nem járt a fejében Gaye dala, amikor a Blurred Lines megírásán dolgozott, ám később maga is felismerte a hasonlóságokat.

"Dalszerzőként a legutolsó dolog a világon, amit tennél, hogy más művét nyúlod le, főleg úgy, hogy még szereted is az illető munkásságát. Én nagyon tisztelem Gaye zenéjét" - mondta a bíróságon Pharrell Williams.

Pharrell Williams, Robin Thicke és TI egy januári koncerten adják elő a nagysikerű Blurred Lines című dalt. Forrás: AFP/Larry Busacca

A szerdai bírósági tárgyaláson a dal mindhárom szerzője, Robin Thicke és TI is tagadta a plágiumot, sőt - a Happyvel világhírűvé vált - Williams bővebben elemezte a két dal közötti különbségeket, egészen a dalok alapszerkezetéig hatolva.

Egymás mellé helyezve a basszusharmóniákat, beismerte, hogy elsőre úgy hangzik, mintha ugyanazt hallanánk, azonban az ő dalukban más figurák és hangbeli különbségek is vannak. Pharrell megszólalásai azonban úgy felhúzták a társszerző Robin Thickét, hogy elhagyta a tárgyalótermet.

Williams és Thicke is egyaránt elismerték, hogy a Blurred Lines fő szerzője Pharrell Williams, aki azóta több mint 16 millió dollárt profitált a slágerből, míg TI és Thicke 5 millió dollárt kerestek. A Glenwood Place stúdióban zajló munkálatok összesen 3 napig tartottak, míg a zenei alapot állítólag kb. 1 óra alatt hozta össze Williams, majd az első nap estéjén már csatlakozott a dalszerzéshez Thicke, aki másnap már fel is énekelte a vokálokat.

Robin Thicke a múlt heti előtárgyaláson állította, hogy a dalszerzéshez csak kevés köze volt. A felvétel napján erősen illuminált állapotban tűnt fel a stúdióban, nagy adag Vicodinnal és alkohollal a szervezetében. Állítása szerint valójában sokkal jobban szeretett volna bekapcsolódni a munkálatokba, mint amennyire tette.

Marvin Gaye gyerekei - Franki és Nona - 40 millió dolláros kártérítést követelnek. A tárgyalás hamarosan folytatódik.