Bikinis lányok az első sorban

Bigmek X MNNiA: Talált Tárgyak videoklip
Vágólapra másolva!
Kilenc magyar klip: futószalagon gyártott sztárok, kedves humor, pszichodráma, életbölcselet, lámpák és egy teljes Hiperkarma-koncert.
Vágólapra másolva!

Bigmek X MNNiA: Talált Tárgyak

A február sztárja a magyar videók között nyilvánvalóan ez az animált klip. A futószalagon gyártott emberek - itt: popsztárok - ötlete persze ismerős, és az a fordulat is, hogy valami elromlik; meg van egy rövid képsorozat a tévé butító hatalmáról. No de a kivitelezés tényleg nem hagy maga után kívánnivalót, ráadásul egészen apró részletekbe menően passszol a zenéhez, inkább MNNiA (Pigeonfox) morózus alapjainak fordulataihoz, csak másodsorban Bigmek (TheShowCrew) rapjéhez. A készítők: Hortos és a 20i Design.

Meztelen Diplomaták: Dánok

A Meztelen Diplomaták a dánokról a leplet egyenként és összességükben is jól lerántó dalához a Hármashatár-hegynél forgatott klipet: a zenekar tagjai a nagy réten futnak, pózolnak és csinálnak dolgokat. Nem történik semmi különös, de az igen hangulatosan és kedves humorral. Csabai Attila, Mórocz Márk, Skublics Gergely készítette a videót. A korábban letölthető dalnak ez egy új verziója, amely a Tövisházi Ambrus producerrel készült, Sellő Grand Hotel című lemezen lesz rajta.

Astryd: Cat

Az új kísérleti és/de popos elektronikus formáció, már-már szupergrup bemutatkozó, fekete-fehér klipje egy hosszas kocsikázással kezdődik. Egy Lincolnban ülnek a zenekar tagjai (Marge, Krizso, Kristóf), és valami nehezen megfogható pszichodráma folyik köztük, nézésekkel, apró arcrándulásokkal. Aztán középtájt történik valami... mivel hosszan vezetik fel, nem mondom meg, mi; csak azt árulom el, hogy másként folytatódik a klip, mint a QOTSA No One Knows című örökbecsűje. Az Astryd produkció alkotása (forgatókönyv: Vranik Krisztián, operatőr: Misetics Mátyás, a többieket lásd a YouTube leírásában.)

Both Miklós Folkside: Kövek Között

Both Miklós folkos-rockos szupergrupja (Szokolay Dongó Balázs, Lukács Miklós, Novák Csaba, Dés András) egy szobában, az Iskola klubban zenél hangulatvilágítás közepette; a kamera ott köröz közöttük, vagy éppen kiemel egyes részleteket. Ennyi történik, a legnagyobb izgalom az, amikor egy pillanatra úgy tűnhet, Both Miklós a gitározva járkálás közben mindjárt beveri a fejét egy lámpába, de naná, hogy nem - ám a szépen fényképezett klip így is vonzza a szemet. Meg hát nyilván a zenén van a hangsúly.

The Trousers: I Get Around

Valaki csináljon még egy klipet, amiben olyan fontos szerepet játszanak a világítótestek, mint ebben és az előzőben, és akkor máris lesz ebből egy Trend; már látom is a cikket: 2013 a világítótestes magyar klipek éve! A Trousers videójában persze nem szép lámpák, hanem meztelen villanykörték lógnak az üres, pontosabban erősítőkkel alaposan telepakolt garázsban (sajnos nem pincében), közöttük zenél a zenekar és karingyál a kamera. A rendező Vigh Dávid és Hencz Péter.

Helyes_Beat: Nincs más Isten

A Helyes_Beat - amelynek frontemberét, Ferencz Pétert a Peet Projectből is lehet ismerni - "a modern, magyar nyelvű mainstream gospel" megteremtését tűzte ki célul, bár ez a dal inkább keresztény pop, némi nagyon enyhén dubstepesnek mondható basszussal megküldve a végén (amúgy egy feldolgozás). A Ferencz Péter által rendezett klipben az együttest látjuk zenélni, annyi a különlegesség, hogy nemcsak fekete háttér előtt és a szabadban, hanem templomban is.

hiperkarma: Fishing On Orfű 2011

Ez nem is klip, hanem egy teljes koncertfilm, bizony: a YouTube-on végignézhető 2011-es hiperkarma-koncert a Fishing On Orfű fesztiválon, 62 percben. Rendezte, vágta, keverte Kálocz Tamás.

Anna And The Barbies feat. Kiss Tibi: Márti dala

Az Anna And The Barbies Ánem! című lemezének (kritikánk) nagy életbölcseletes számához egy koncertklip készült. Annyi a csavar, hogy az elején üres a színházterem és fekete-fehér a kép, aztán megjönnek a nézők és egyre többször vált színesre a videó - ennek jelentését könnyű persze megfejteni. A rendező Mészáros Kati.

Skafunderz: Úttalan utakon

A tízéves Skafunderz videója több helyszínen készült felvételekből ügyesen összevágott koncertklip, néhány stúdiójelenettel megspékelve. Van egy rövid villanás egy börtönben adott koncertről is, a legemlékezetesebb kép azonban az, amikor csupa bikinis lány áll az első sorban. A rendező Czentye Balázs. A zenekar február 22-én, Debrecenben ünnepli a születésnapját.