Iskolai tananyag lett a Pilvaker

Wellhello Fluor Tomi Wellhello koncert - Sziget 2016, fesztivál Fluor Tomi
Wellhello koncert - Sziget 2016, Fluor Tomi Sziget 2016, fesztivál
Vágólapra másolva!
A Red Bull Pilvaker célja 2012-es indulása óta az, hogy zenei alapokra helyezett költeményekkel és a hazai rap- és könnyűzenei szcéna bevonásával hozza közelebb a fiatalokhoz a magyar irodalom legszebb költeményeit. A különleges kezdeményezés az új tanév indulásakor fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a Szavak című Juhász Gyula-vers idén debütált modern feldolgozása szeptember 1-től a nyolcadikosok irodalomtankönyvének része.
Vágólapra másolva!

Az idei tanévkezdés igazán különleges jelentőségű a Red Bull Pilvaker csapata számára: úgy érzik, teljesült a missziójuk, mert a tizenéves fiatalok már a tananyag részeként olvashatnak XXI. századi formába öntött költeményeket.

„Sok pozitív dolog történt a Pilvakerrel az elmúlt években. Természetesen örülünk a dupla telt házas előadásoknak és a magas nézettségnek az interneten, ám ha a kezdeményezés eredeti célját nézzük, akkor

az igazi elismerés az, hogy sikerült közelebb hozni a fiatalokhoz a szépirodalmat.

Úgy gondolom, és bízom benne, hogy

sikerült igazi értéket teremtenünk"

– mondta Takács Ákos, a Red Bull Pilvaker ötletgazdája. „Az indulás óta minden közreműködő előadó a szívügyének tekinti a Pilvakert, így ez számukra is egy hatalmas dolog, egy zenész pozitívabb visszajelzést nem is kaphat.

Külön vicces lesz látni Fluor, Wolfie vagy a Halott Pénz nevét Vörösmarty és Petőfi neve mellett

az irodalomkönyvben" – tette hozzá.

Az új kerettanterv szerint a 8. osztályos irodalom-tananyagban szerepelnie kell kortárs szövegnek is, így került a tankönyvbe a Szavak Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé által átdolgozott verziója.

Ha általános iskolás koromban már létezett volna a Pilvaker, bizonyára én is szívesebben tanultam volna verseket" – mondta Lábas Viki, aki idén új arcként csatlakozott a Pilvaker fellépőihez. „Manapság a leírt szavak súlyát nem veszik elég komolyan a fiatalok, sokszor korcsosítjuk, elhasználják őket chatelés közben, ezért külön öröm, hogy a Szavak című feldolgozást választották a tananyagba. Ez egy különleges és örökérvényű vers, ami pont a szavak fontosságára, erejére hívja fel a figyelmet" – mondta a Margaret Island énekesnője.

Gyurta Dániel Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az olimpiáról frissen hazatért Gyurta Dániel a kezdetek óta nagy rajongója a Pilvakernek: „Manapság az okostelefonon felnőtt tinik viszonylag kis százaléka ül le otthon verset olvasni, pedig

– mondta az úszó. „Úgy gondolom, hogy a Pilvakernek sikerült az, ami az irodalomtanárok célja: megtalálták a kapcsolatot a fiatalság és a versek között. Ez egy tudatos küldetés eredménye. Örülök, és büszke vagyok a csapatra, hiszen most olyan gyerekek olvasnak pilvakeres szövegeket irodalomórán, mint amilyenek mi voltunk a gimiben Ákossal" – fűzte hozzá.

Juhász Gyula 1934-ben született Szavak című verse a következőképpen hangzik.

Szavak

Szavak, csodálatos szavak,
Békítenek, lázítanak.
Eldöntenek egy életet.
Följárnak, mint a kísértetek.
Szárnyalnak, mint a gondolat.
Görnyedve hordnak gondokat.
Világokat jelentenek.
Meghaltál, ha már nincsenek.
Dalolnak és dadognak ők.
Gügyögnek, mint a szeretők.
Ölnek és feltámasztanak.
Szavak, csodálatos szavak.

A Red Bull Pilvaker 2016-os verzióját pedig ebben a klipben hallhatják: