Olyan, mint egy mindenkori menekülttábor

Mundruczó Kornéll Mundruczó Kornál filmklub filmrendező Cannes Mundruczó Kornál filmrendező 20140509 Mundruczó Kornél filmrendező interjú Budapesten, 2014. május 9-én
20140509 Mundruczó Kornél filmrendező interjú Budapesten, 2014. május 9-én
Vágólapra másolva!
Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle - mondja Mundruczó Kornél egy nem mindennapi munkája kapcsán.
Vágólapra másolva!

A Fehér isten rendezőjétől nem idegen a komolyzene. Az első kortárs zenére épülő magyar operafilmet, a Johannát is ő készítette, ami sikeresen szerepelt számos fesztiválon.

A Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül a Budapest Music Centerben most Schubert Winterreise (Téli utazás) című dalciklusát rendezte meg.

Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle Fotó: Origo

„A Téli utazás számomra az úton levés apoteózisa. Örökké úton lenni. Várakozni, nem tudni mire” - nyilatkozta a film- és színházrendező.

- mondta Hámori Máté, a darab karmestere.

Mindenki odakerülhet

Most biztos csodálkoznak. Miért kell egy zongorakíséretes darabhoz karmester? Hát azért, mert Hans Zender 1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után, az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra.

Ez szólal majd meg a Budapest Music Centerben október 3-án.

„Mint a Purgatóriumban. Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle. Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak a számomra, hogy

az ember örök idegenségéről gondolkodhassak.

És, hogy feltegyem a kérdést, vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?” - mondja Mundruczó Kornél.