Lemondott gázsijáról a sztárkarmester

Zubin Mehta
Vágólapra másolva!
Lemondott gázsijáról a nápolyi operaház új évadját megnyitó Zubin Mehta, hogy az olasz zenészek megfelelő hangszereken játszhassanak. Vannak még úriemberek.
Vágólapra másolva!

A világhírű indiai karmester egy Csajkovszkij-koncerttel nyitotta meg szombat este a Teatro San Carlo 2015/16-os szezonját, és teljes gázsiját felajánlotta annak az alapnak, amelyből új hangszereket vásárolnak az operaház zenészei számára.

- mondta a La Repubblica című olasz lapnak a sztárdirigens, aki jelenleg az Izraeli Filharmonikusok zeneigazgatója, a valenciai operaház vezető karmestere és a firenzei Maggio Musicale fesztivál művészeti vezetője.

Zubin Mehta szerint nem kell mindenkinek egy Stradivari-hegedű Forrás: G. Luca Moggi

A karmester szerint főleg a vonós hangszereket kellene lecserélni a rangos operaháznál. Szerinte követni lehet az Egyesült Államok példáját, és a visszavonuló zenészek egy-egy operaházra vagy zenekarra hagyományozhatnák saját értékes hangszereiket.

- hangoztatta.

Mehta úgy véli, a külvilág túlságosan kevéssé ismeri Nápoly kulturális kincseit, ezért a délolasz város kevésbé híres külföldön, mint Firenze vagy Velence.

Zubin Mehta nagy álma, hogy a Parsifalt vezényelje Forrás: Gabor Kotschy

Rosanna Purchia, az operaház intendása reményét fejezte ki, hogy további támogatást kapnak hangszeralapjukhoz, például magángyűjtőktől is.

Zubin Mehta közölte, hogy egyéb kötelezettségeinek lejárta után szívesen dolgozna a nápolyi operánál is, és hogy nagy álma a Parsifal vezénylése.