Fischer Iván a menekültek befogadására buzdít

Fischer Iván
Forrás: MÜPA
Vágólapra másolva!
A világhírű magyar karmester egyik berlini koncertje előtt fejtette ki a véleményét a menekültválságról. A hangversenyre szíriai menekülteket is meghívott.
Vágólapra másolva!

Fischer Iván gyakran szólal meg közéleti és társadalmi kérdésekben, így nem meglepő, hogy a menekültválságról is nyilatkozott.

Arra talán mégsem sokan számítottak, hogy épp egy koncertteremben fejti ki véleményét.

A karmester Mahler 7. szimfóniája előtt fordult a berlini közönséghez, melynek soraiban köszöntötte az általa meghívott szíriai menekülteket is, akik életükben először fordultak meg koncertteremben.

Fischer Iván váratlanul szólalt fel berlini koncertje előtt Forrás: www.marcoborggreve.com/Marcoborggreve

Mehessenek, ahova akarnak

A Fidelio tudósítása szerint a következőkkel folytatta:

Sok fáradt és kétségbeesett embert tartanak vissza akaratuk ellenére. Arra kérem a német, a magyar és a többi európai hatalmat, hogy engedjék őket azonnal szabadon,

hadd mehessenek oda, ahova akarnak, és regisztráljanak ott, ahol akarnak."

Fischer arra is kitért, hogy a mostani szabályozás elavult, hiszen működésképtelen ilyen nagyszámú menekült esetében. „A menekültek problémája akkor fog megoldódni, ha Európában elég toleráns ember él majd, akik meleg szívvel és nagylelkűen fogják őket üdvözölni. A zene segítse ezt a törekvést!” - zárta beszédét. Szavait hasonlóan lelkes tapsvihar fogadta, mint koncertjeit szokta.

A videót itt tekintheti meg:

Vor Beginn des Saisoneröffnungskonzerts heute Abend hat sich Iván Fischer, Chefdirigent des Konzerthausorchesters Berlin und Musikdirektor des BFO - Budapest Festival Orchestra, mit einem Aufruf an das Publikum gewandt:

Posted by Konzerthaus Berlin on Friday, September 4, 2015