Nem léphet fel Teheránban a sztárkarmester

daniel barenboim
(FILES) Picture taken on May 26, 2015 shows Israeli-Argentinian pianist and conductor Daniel Barenboim during a presentation of his new piano, the Barenboim-Maene concert grand, at the Royal Festival Hall in London. Israeli-Argentinian conductor Daniel Barenboim is hoping to take one of Germany's top orchestras to Iran to perform a concert there, the Berlin State Opera said on August 27, 2015, drawing angry protests from Israel. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Az argentin születésű, argentin, izraeli és spanyol állampolgárságú, sőt palesztin útlevéllel is rendelkező 72 éves Daniel Barenboim világhírű karmester é szongorista tervezett teheráni szereplését hevesen bírálták Izraelben is.
Vágólapra másolva!

Az iráni kormány közölte, hogy nem koncertezhet Teheránban a berlini Staatskapelle, amelynek vezetője az izraeli állampolgársággal is rendelkező Daniel Barenboim sztárkarmester és zongorista.

Norman Lebrecht brit zenei szakíró, akivel nemrég mi is készítettünk interjút, a múlt hónapban írt a honlapján arról, hogy a berlini együttes elkísérheti Angela Merkel kancellárt októberi teheráni útjára, ha addig sikerül lezárni az Iránnal folytatott atomtárgyalásokat.

Daniel Barenboim nem léphet fel Teheránban Forrás: AFP/Adrian Dennis

Szerdán Miri Regev izraeli kulturális miniszter Facebook-oldalán fakadt ki a világhírű karmester tervei ellen, kilátásba helyezve, hogy tiltakozó levelet ír az ügyben a német kormánynak.

politikai nézetei érvényesítésére a kultúrát használja eszközként.

Tiltakozott a Simon Wiesenthal Központ is, amely azzal vádolta a karmestert, hogy tisztára akarja mosni az iráni rezsimet.

Daniel Barenboim hosszú ideje fáradozik az izraeli-arab megbékélésen,

és ismert bírálója az izraeli telepítési politikának. Az orosz-zsidó szülőktől származó Barenboim zenészként és politikai aktivistaként is mindig a közel-keleti békét és szolidaritást szorgalmazta.

Senki sem tudta volna, ki a berlini Staatskapelle vezetője?

"Irán nem ismeri el a cionista rezsimet és nem fog együttműködni ennek a rezsimnek a művészeivel sem" - közölte pénteken az iráni kultuszminisztérium szóvivője, Husszein Nusabadi.

Nusabadi szerint maga a miniszter fújta le a tervezett koncertet, amikor megtudta, hogy annak dirigense egy izraeli állampolgár. Hozzátette, hogy a teheráni fellépést a német zenekar kezdeményezte.

Senki sem tudta volna, ki a berlini Staatskapelle vezetője? Forrás: AFP/Adrian Dennis

A dpa jelentése szerint teheráni megfigyelők kétlik, hogy az iráni kultuszminisztériumban senki sem tudta volna, ki a berlini Staatskapelle vezetője, és az is valószínűtlen, hogy az iráni külügyminisztériumot ne tájékoztatták volna arról, hogy az esemény fölött Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vállalt védnökséget.

A zenekar otthona, a Berlini Állami Operaház csütörtökön erősítette meg, hogy tárgyalásban állnak az iráni féllel egy leendő hangversenyről, amelynek védnöke Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter lenne.