Demeter Szilárd: Sok esetben gyerekpásztornak használják a szülők a képernyőket

Demeter, Szilárd, A, valahol, szabadsága,  Rendhagyó, hazaszótár, könyv, bemutató, G, Fodor, Gábor, XXI, Század, Intézet, Békés, Márton, Ferkó, Dániel, 2023.09.27.,
Vágólapra másolva!
Demeter Szilárd újabb öt évre kapta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztját. A régi-új főigazgatóval a Magyar Nemzet közölt interjút, amelyben a korábbi ciklus értékeléséről és a jövőbeni tervekről is szó esett.
Vágólapra másolva!

A főigazgató úgy fogalmazott, nem indult könnyen az előző 5 éve a Petőfi Irodalmi Múzeum élén.

- mondta, s néhány fontos eredményt is kiemelt a múzeum életéből.

Demeter Szilárd arról is beszélt, hogy a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán ingyenesen olvasható könyvek száma megháromszorozódott, emellett pedig sikerült összenyitni a Károlyi-palota udvarát és a Károlyi-kertet.

- fogalmazott. A következő öt éves ciklus vonatkozásában azt mondta, a korábban megkezdett munka kiteljesítése lesz a legfontosabb feladatok egyike.

Hozzátette:

Egyértelművé kell tenni, hogy a múzeumok nemcsak a kulturális örökségünk őrzőhelyei, de igazi tudásközpontok, és – együttműködve a közneveléssel – az élményszerű tudásátadás az egyik legfontosabb feladatuk. Arra sajnos már volt példa, hogy a könyvtárak állományát átrostálták, a színházi repertoárokat felülbírálták, de a tárgyi örökségünket nem lehet lecserélni.

A közelmúltban a Országos Közgyűjtemények Szövetségének élére is megválasztott főigazgató arról is beszélt, hogy miért fontos az örökségek védelme.

Demeter Szilárd hozzátette, ez a út vezet a következő feladathoz, ami nem más, mint az, hogy

stratégiai szövetséget kell köti a családanyákkal.

Ennek okairól azt mondta, egy közelmúltbeli kutatás megmutatta, hogy kulturális kérdésekben a magyar családok jelentős többségében a családanyák döntenek.

Ők választják ki, hogy melyik filmet, melyik színházi előadást nézi meg a család, ők vásárolnak könyveket, ők döntik el, hogy milyen múzeumba vagy kulturális programra viszik el a gyerekeket meg az apukát.

A főigazgató ezért azt szeretné, ha olyan kínálat állna az anyák rendelkezésére, amelyből kényelmesen válogathatnak úgy, hogy mindig minőségi lehetőséget találnak.

- mondta, hozzátéve, ezen a téren is lesz dolguk a következő években.

- fogalmazott, kiemelve: elsősorban azokra a közösségekre építhetnek, amelyek a keresztény megalapozású etikai rendben hisznek, s ezért partnereik tudnak lenni a tradicionális európai értékvilág megőrzésében.