Magasművészet, de nem kell hozzá létra – újranyitott a LAM Budapest

Vágólapra másolva!
Látványos és könnyen érthető, mégis ízig-vérig kortárs művészetet képvisel a Light Art Museum szeptemberben bemutatott új kiállítása a budapesti Hold utcai piac épületében. A múzeum bő egyéves fennállása igazi sikertörténet: az első kiállítás több mint 200 ezer látogatót vonzott, így igen magasra került a léc…
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Évről évre erősödő trend, hogy a nemzetközi múzeumok – a változó fogyasztói igényekhez igazodva – egyre látványosabb, egyre immerzívebb installációkkal próbálják stimulálni a látogatók érzékszerveit. Ezen újfajta látványteremtéssel nemcsak az az intézmények célja, hogy lebilincseljék látogatóikat, de egyúttal egy másfajta gondolkodásra is inspirálják az arra fogékony nézőket.

Forrás: Origo

A Hold utcai Light Art Museum újonnan nyílt kiállítása is éppen így, az érzékeinkkel játszik. A válogatás több mint 40 hazai és nemzetközileg elismert alkotó művein keresztül veszi górcső alá magát a fényt, e fizikai és természeti jelenséget; és speciálisan kialakított tereiben páratlan fényinstallációkat mutat be.A Superluminal címet viselő, 2023 szeptemberében nyílt tárlat igen széles spektrumot ölel át. A különféle alkotások tolmácsolásában olyan izgalmas témák, látványosságok kerülnek terítékre, mint például a szupernóvák, a fekete lyukak, a mesterséges természet, a párhuzamos univerzumok, a programozott neuronhálózatok, a kristály szerkezetébe záródott sarki fény vagy épp a retinán létrejövő fénykoreográfia.

Forrás: Origo

A LAM kiállítása a kortárs művészet legjelentősebb hazai és nemzetközi alkotóinak pazar, elgondolkodtató installációit és fénykonstrukcióit igyekszik bemutatni. Így találkozhatunk többek között Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely, Nicolas Schöffer és Vera Molnar eredeti, illetve hitelesen rekonstruált műveivel is.Nem titkolt cél a LAM esetében sem, hogy a szó minden értelmében kortárs felfogású és kialakítású tárlattal kápráztassa el a nagyérdeműt. Egy nemrégiben készült összesítés szerint (az internetes kereséseket, azaz főként a fiatalabb generáció érdeklődési körét alapul véve) a Dark Matter elnevezésű rendhagyó gyűjtemény vezeti a művészeti kiállítások globális népszerűségi listáját. A berlini Dark Matter koromsötét termeiben olyan fényinstallációk kaptak helyet, melyek a fény, a mozgás és a hangok különleges koreográfiájából születtek.

A listán található még az atlantai Illuminarium is, amely a fénnyel történő játék egy hasonlóan lenyűgöző dimenzióját bemutatva egyedülálló filmes élményt nyújt a látogatóknak.A mai kor digitális tendenciáit figyelve joggal vetődik fel a kérdés: az elektronikus kütyük, az AI és VR világában mivel lehet még felkelteni az emberek (és főként a fiatalok) érdeklődését? Nos, egy valami bizonyos: ami kellőképpen látványos, eléggé grandiózus és kifejezetten friss – az nagyobb eséllyel landol az ifjabb közönség radarján is. Így az sem lehetetlen, hogy a LAM Budapest korábbi, 200 ezer látogatós rekordját is megdöntheti vadonatúj kiállításával, a Superluminallal.

Light Art Museum Budapest
1054 Budapest, Hold utca 13.
https://hun.lam.xyz/