A világ 20 év alatt visszavonhatatlanul megváltozott

Katona, József, Bánk, bán, premier, előtti, sajtófotózás, 2023.09.01., Nemzeti, Színház,
Vágólapra másolva!
„A Bánk bán zseniális alkotás, a leginkább színpadra írt mű a három nemzeti klasszikus dráma közül. Az ember tragédiája hatalmas vízió, a Csongor és Tünde költői nyelve és meséje magával ragadó, Katona József művével pedig a drámaírás shakespeare-i csúcsaira ért fel" - mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki a 2002-es és a 2017-es verzió, valamint az Erkel-opera többszöri színrevitele után újra megrendezte a Bánk bánt a Nemzetiben. "Szükségét éreztem, hogy egy gyökeresen új produkciót állítsak színpadra fiatal színészekkel, új látványvilággal, új hangsúlyokkal. Aki megnézi, egy teljesen új előadás élményével gazdagodik" - hangsúlyozta. Az előadás bemutatója szeptember 3-án, vasárnap volt a Nemzeti Színházban, az előadás óriási sikert aratott. Bánk bán szerepében Berettyán Sándort láthatják a nézők, Gertrudist Ács Eszter, Melindát Barta Ágnes, Ottót Herczegh Péter, Biberach szerepét pedig Szabó Sebestyén László alakítja. Főbb szerepekben láthatjuk még Szász Júliát, Berettyán Nándort, Kristán Attilát, Mészáros Martint, Rubold Ödönt és Szép Dománt.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Színházban folyamatosan jelen kell lennie a Bánk bánnak - nemzeti drámánk ugyanis mindig aktuális - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Barta Ágnes és Berettyán Sándor Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"A darab nagyon rólunk szól. Szerelemről, emberi sorsról, nemzetünk sorsáról. Katona József magával ragadó, zsigerileg átélhető, végsőkig feszített konfliktusokból építi fel a drámai kompozíciót. Évezredes Kelet és Nyugat közé szorultságunk, köztes létünk életérzése, történelmi konfliktusaink örök ismétlődése, meg nem értettségünk és kibékíthetetlenségünk a világgal – sorjáznak a bennünket máig foglalkoztató kérdések, amiket a Bánk bán sorra felvet. De Katona nem válik didaktikussá, hanem a szerelem, a hűség, a csábítás, az árulás, a hazaszeretet, a hatalom, a politika megannyi szálából alkotott megrendítő történetet."

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo


Az Origo stábja az előadás egyik próbáján forgatott. Nézze meg a videót!