Meghalt Milan Kundera

Milan Kundera (born in 1929), CZECH WRITER FRENCH MAN OF LETTERS PORTRAIT HORIZONTAL
Milan Kundera (born in 1929), Czech writer (deprived of his nationality in 1979) living in France, on April 11, 1979.
Vágólapra másolva!
94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh író.
Vágólapra másolva!

94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh regényíró, drámaíró, költő, esszéista. A hírt Anna Mrazova, a brnói Morva Tartományi Könyvtár szóvivője közölte szerdán a CTK cseh hírügynökséggel.

Kundera 1929-ben született Brünnben, 1975-ben Franciaországba emigrált, miután 1968-ban részt vett a prágai tavasz eseményeiben.

Pályafutását költőként indította, és bár nagy népszerűségre tett szert az '50-es években, amikor három verseskötete is megjelent, első regényében, a Tréfában a sztálinizmust kritizálta, és ezért üldözni kezdte a hatalom.

Aztán három évvel később, 1968-ban jelentős szerepet vállalt a prágai tavasz eseményeiben, emiatt kizárták a pártból, elbocsátották állásából és eltiltották a tanítástól is. Azt sem engedték neki, hogy publikáljon.

Milan Kundera Forrás: Roger-Viollet/© Jean-Pierre Couderc

Milan Kundera elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége és a Tréfa című regényei által vált híressé.

Második regénye, Az élet máshol van (1973) a publikációs tilalom miatt már Párizsban jelent meg francia nyelvű kiadásban. A regény főhősének életével és halálával Kundera egy szerencsétlen sorsú, hazugságban felnőtt generáció életét szimbolizálja.

1975-ben Franciaországba emigrált, ahol a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett. Ekkor adták ki a még 1972-ben Csehszlovákiában írt Búcsúkeringő című regényét. 1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regénye miatt megfosztották cseh állampolgárságától. 1981 óta francia állampolgár volt. Feleségével, Vera Hrabankovával Párizsban élt.