Nagyon vagány ma magyarnak lenni

Molnár Levente világhírű operaénekes Kézdivásárhelyen, a Magyar Rhapsody Projekt nevű zenekarával
Vágólapra másolva!
Hagyomány és modernitás egyesül a Magyar Rhapsody Projekt legújabb, Őrző című dalában. A zenekar új dala néhány napja jelent meg, amelynek szövegét az érdemes művész, világhírű bariton Molnár Levente operaénekes írta, és ő is énekli. A zenét az együttes két szólistája, Bársony Bálint és Elek Norbert szerezte. Az előadók úgy fogalmaztak: a dal azt üzeni, hogy amit szüleinktől, nagy- és dédszüleinktől, felmenőinktől kaptunk, arra vigyázzunk, őrizzük, s mi is adjuk tovább gyerekeinknek. Lehet ez egy gesztus, egy köszönés, egy szép szófordulat vagy a természet, a táj szeretete, tisztelete. De lehetnek mesterségek, praktikák vagy gyógymódok is. Mind Őrzők vagyunk ebben a korban, hiszen a szemünk előtt alakul át a világ, és mi vagyunk az a generáció, amelynek kötelessége a valódi értékek átmentése az utókor számára.
Vágólapra másolva!

„Többször körbeutazhattam a világ legnagyobb operaházait és elénekelhettem az operairodalom legszebb szerepeit, mégis, amikor hazatértem, azt éreztem, a hazámat, a népemet szeretném szolgálni és nekik énekelni. Sajnos sokaknak nincs lehetőségük, hogy eljussanak az operaházba, de én szeretném nekik is átadni azt az erőt és szépséget, amelyet ősi, misztikus, Kárpát-medencei kultúránk magában hordoz" - mondta a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, az Érdemes Művész díjjal kitüntetett Molnár Levente. Az Origónak úgy fogalmazott: a Magyar Rhapsody Projekt zenekarral úgy döntöttek, megpróbálnak a fiatalokhoz szólni saját zenével, ugyanis a Bartók- és Kodály-feldolgozásaik is népszerűek ugyan, de inkább a középkorú közönség körében.

Molnár Levente világhírű operaénekes Kézdivásárhelyen, a Magyar Rhapsody Projekt nevű zenekarával Forrás: Tóth Mátyás


„Bársony Bálint zenésztársam azt mondta: Levi, írjunk valami trendi, fiatalos dalt. Azt válaszoltam: nem biztos, hogy tudok egy trendi dallal azonosulni, csak abban az esetben, ha van mondanivalója és értéket képvisel. Így kezdtük el a dal megírását. A címe: Őrző.

Mindenki tegye fel magának a kérdést, hogy mit akar megőrizni. Mihez akarja adni a nevét, az életét, mi az az érték, ami mellett kiáll.

"Szerettem volna a fiataloknak maradandót nyújtani. A szöveg nem hasonlít a mai, semmitmondó dalszövegekre, amelyek hosszú távon nem is maradnak meg az emberben. Az Őrző című dal arról szól, hogy a jelenből ki kell hozni a legtöbbet, de őrizzük meg értékeinket. Fontos az is, hogy hiteles emberek adják elő a szerzeményt – nem is tudnék olyan szöveget és zenét írni, hangszerelni, ami nem illik a zenekarhoz" - mondta a világhírű operaénekes.
Hozzátette:


Molnár Levente azt is kiemelte, hogy a dallal a klasszikus értékeket is közelebb hozzák a szélesebb közönséghez a popzene által. Reméli, hogy minél több rádió játssza majd hamarosan az Őrző című dalt, és a bel canto-operaéneklés találkozása a népi és a popkultúrával a hallgatókat is boldogsággal és erővel tölti majd fel. Molnár Levente elárulta, a klipben szereplő fiú a nagyváradi művészeti főiskolán az egyik tanítványa.
„Öröm számomra, hogy a fiatal generáció tagja is átérzi és át is adja üzenetünk fontosságát. Hiszen mindenki lehet Őrző!" – tette hozzá.

Bársony Bálint, a Magyar Rhapsody Projekt vezetője úgy fogalmazott: a nagy magyar klasszikus- és népdalfeldolgozások után elérkezettnek látták a pillanatot, hogy első saját dalukat is megmutassák az egyre gyarapodó közönségüknek.

Bársony Bálint Kézdivásárhelyen, a Magyar Rhapsody Projekt nevű zenekarral Forrás: Tóth Mátyás


- mondta Bársony Bálint.
Az Origónak úgy fogalmazott: úgy gondolták Molnár Leventével, hogy jó lenne eljuttatni a fiatalokhoz a magaskultúrát, a némileg több és mélyebb tartalmú mondanivalót. Így született meg az Őrző című szöveg, majd a dallam, amelyet Elek Norberttel írtak.
„Fontos, hogy észrevegyük, melyek azok a hasznos tudások, tanítások, amelyeket az elmúlt generációktól, a felmenőinktől kaptunk. Változik a világ, fejlődik a technika, mégis vannak állandó, maradandó tudások, amelyeket tovább kell adni generációról generációra" - hangsúlyozta.
A dal stílusáról úgy fogalmazott: az ősi, Kárpát-medencei rezgést vegyítik egyfajta világzenei hatással, de az Őrző című dal hangszerelése mai, modern hangzású.