Trap kapitány és nagyon sok sztár Petőfit énekel!

Részlet a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadásból. A képen Trap kapitány és zenekara
Vágólapra másolva!
Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából zenés irodalmi előadás készült a költőről Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatójának szövegkönyvével, a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében. Kilenc popzenei előadó – köztük DÁNIELFY, Ember Márk, Trap kapitány és a THA SHUDRAS - zenésítette meg Petőfi verseit a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére. A produkció ezekből a dalokból, valamint prózai részekből áll össze. Az előadás Petőfi forradalmi hevületének, szenvedélyességének eredetét keresi a költő életében; arra keres választ, miként lett a szabadság és a szerelem mindennél fontosabb. Szendrey Júlia szerepében Bánovits Vivianne-t láthatjuk, Petőfit Berettyán Nándor alakítja, narrátorként Berecz Istvánnal találkozhatunk. "Egyebek mellett az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk a fiatalokhoz Petőfit. Ezért mai, a fiatalok körében kedvelt előadókat kértünk meg, hogy zenésítsenek meg egy-egy Petőfi-verset. Ezeket a dalokat szőttük bele az eredeti szövegkönyvbe" - monda Káel Csaba, az előadás rendezője, a Müpa vezérigazgatója. Hozzátette: elképesztően izgalmas produkció született. Molnár Tibor Attila, azaz Trap kapitány az Origónak úgy fogalmazott: Petőfit mindenki ismeri Magyarországon, ő egy ikonikus karakter. Most pedig éppen az ikonikus karakterek korát éljük, ráadásul a költő 200 éve született, tehát a darab elképesztően aktuális.
Vágólapra másolva!

Káel Csaba: Petőfi korának sztárja volt

"A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című előadás a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére készült Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából" - mondta Káel Csaba, a darab rendezője, a Müpa vezérigazgatója. Hozzátette: Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írt egy szövegkönyvet Szabadság, szerelem címmel, amely Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia viszonyáról szól. Ennek alapján készült a színpadi előadás.

Részlet a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadásból Forrás: Kertész Imre Intézet / Bence Fejes


"Egyebek mellett az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk a fiatalokhoz Petőfit. Ezért a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvánnyal közösen felkértünk mai előadókat, népszerű sztárokat, akik elsősorban a fiatalok, tinédzserek, huszonévesek körében kedveltek, hogy zenésítsenek meg egy-egy Petőfi-verset. Ezeket a dalokat szőttük bele az eredeti szövegkönyvbe. Izgalmas volt, mert amikor összeállt a darab - már a dalokkal –, szép történeti íve lett az előadásnak. Valószínűleg azért, mert Petőfinek a szabadság és a szerelem valóban központi kérdés volt. Minden könnyűzenei előadó a saját stílusában játssza a dalokat, mégsem tűnik túl színes zenei egyvelegnek az előadás. A fiatal előadók - véleményem szerint - átélték a vers megzenésítésének felelősségét. Érezték, hogy nagy feladat az egyik legnagyobb magyar költő versére zenét írni. Komolyan vették, és ettől nagyon friss lett a produkció. A előadók a 4S Street, az Aurevoir., DÁNIELFY, Ember Márk, Paulina, a Romengo, Sena, a Trap kapitány és a THA SHUDRAS, valamint a The Biebers" - mondta Káel Csaba.

Káel Csaba , a Müpa vezérigazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo


A rendező úgy fogalmazott:

a produkció egy rendkívül izgalmas kaland, amely azt mutatja be, hogy Petőfinek milyen fontos volt a szabadság és a szerelem.

Az előadás elképesztően emberi, a költő és felesége együtt mesélik el saját történetüket.
"A darab kettős szereposztásban készült. A főszereplő természetesen Petőfi Sándor - akit Berettyán Nándor és Zámbori Soma alakít. Felesége, Szendrey Júlia - akit Bánovits Vivianne mellett Katona Kinga személyesít meg - olykor narrálja a történéseket, máskor ő maga is szereplővé válik a színpadon. Az előadás sodrását egy narrátor - Berecz István és Szabó Sebestyén László – segíti. A narrátor olyan, mintha a nép egyik gyermeke lenne, aki szembetalálja magát a Petőfi-jelenséggel. Petőfi ugyanis nagyon hasonlít egy mai sztárhoz, hiszen ő valóban korának egy ismert, népszerű alakja volt" - hangsúlyozta Káel Csaba.

Részlet a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadásból Forrás: Kertész Imre Intézet / Pelsoczy Csaba

Azt is hozzátette, hogy a megzenésített versek a modern zenei környezetben úgy hatnak, mintha mai dalszövegek lennének.


A rendező elmondta, hogy az előadás nem Petőfi életútját mutatja be, hanem Szendrey Júliával - akivel rövid ideig voltak házasok, és a házasságuk ideje alatt is sokat voltak távol egymástól - való kapcsolatába enged mélyebb betekintést.
"Petőfi korszakos zseni volt, akit a világ számos helyén ismernek. Magyarországon szinte mindenki tudja, ki volt Petőfi Sándor. Legtöbben ismernek egy-egy verset tőle, ismerik március 15-e történetét, tudják, hol található Petőfi-szobor a városukban. De ez a hős még sincs emberi közelségben. Az előadással az volt a célunk, hogy a fiatalok számára emberközelivé tegyük Petőfit. Ráadásul a megzenésített versek még népszerűbbé tehetik a költőt. Sokkal könnyebb megtanulni egy verset, ha az sláger, mintha azt az iskolában, feladatként kapják a fiatalok" - mondta Káel Csaba.
A színpadi képről úgy fogalmazott: izgalmas látvány várja a nézőket grafikai elemekkel, videoklipszerű megjelenésekkel, táncosokkal - igazi mai, modern előadást láthat majd a közönség.
A Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadás egyből dupla telt házas előadással mutatkozott be március 15-én, Budapesten, a Hagyományok Házában. Ezt követően Balassagyarmaton, majd Zalaegerszegen is kirobbanó sikert aratott. A Müpában május 17-én láthatja majd a közönség, de Káel Csaba kiemelte:

a következő hónapokban további vidéki helyszínekre, sportcsarnokokba, tornatermekbe, iskolákba is eljut majd a produkció.

"Ennek nagyon örülök, hogy vidéken is több helyen láthatják majd a fiatalok a darabot. A turnét a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány bonyolítja. Nagyszerű kezdeményezés ez a részükről" - hangsúlyozta Káel Csaba.

Részlet a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadásból Forrás: Kertész Imre Intézet / Pelsoczy Csaba

Trap kapitány: Az ikonikus karakterek korát éljük

"Nagyon örültem, amikor megkerestek, hogy zenésítsünk meg egy Petőfi-verset. Akkor még nem tudtuk, hogy ez egy színpadi előadás lesz" - mondta Molnár Tibor Attila, azaz Trap kapitány, aki zenekarával a Szeptember végén című versre írt zenét.

Részlet a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadásból. A képen Trap kapitány és zenekara Forrás: Kertész Imre Intézet / Pelsoczy Csaba


"A zenekarommal épp egy legenda-novellán dolgoztunk, amelyet egy klipfüzér formájában meg is filmesítünk. Olyan Petőfi-verset kerestünk, amely szövegében illeszkedik az egyik, még forgatásra váró epizódhoz. Ezért esett a választás a Szeptember végén című költeményre, mert témájában teljes mértékben illett a jövőn, az elmúláson gondolkodó részhez" - mondta.
Azt is hozzátette, hogy Petőfi költészetére jellemző a ritmika, szinte énekelhetők a versei, ezért nem volt nehéz megzenésíteni a költeményt. Az előadásról úgy fogalmazott:

rendkívül izgalmas produkció, amely betekintést ad, mi zajlott a költő fejében, milyen gondolatok foglalkoztatták, milyen problémákkal küzdött.

Részlet a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadásból Forrás Kertész Imre Intézet: / Pelsoczy Csaba

"Petőfit mindenki ismeri Magyarországon, ő egy ikonikus karakter. Most pedig éppen az ikonikus karakterek korát éljük. Ráadásul a költő 200 éve született, tehát elképesztően aktuális a darab, amely közelebb hozza az emberekhez az egyik legnagyobb magyar költőnket. Március 15-én már bemutattuk az előadást a Hagyományok Házában, és csodálatos visszajelzéseket kaptunk, a közönség nagyon szerette a darabot. Mi pedig végtelenül boldogok voltunk" - mondta Molnár Tibor Attila.