Elkezdődött Ed Sheeran bírósági tárgyalása, egy dal ellopásával vádolják

Ed Sheeran, New York, angol zeneszerző, copyright, jogdíj megszegés, tárgyalás, Marvin Gaye, szövetségi bíróság, federal court, 2023. 04. 25.
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 25: Musician Ed Sheeran leaves US Federal Court in New York City on April 25, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött Ed Sheeran bírósági tárgyalása, amely várhatóan legalább egy hétig tart majd. Ha az esküdtszék a popsztárt felelősnek találja a szerzői jogok megsértéséért, a per második szakaszba lép, hogy megállapítsák, mennyivel tartozik. Korábban Sheeran ügyvédje azzal érvelt, hogy a két dal különbözik egymástól, és hogy egyetlen művésznek sem szabadna megengedni, hogy „monopolizálja" az általánosan használt zenei akkordmeneteket – írja BBC.
Vágólapra másolva!

Senki sem birtokolja az alapvető zenei építőelemeket – mondta Ilene Farkas, Ed Sheeran ügyvédje.

– fogalmaztak ügyvédei egy korábbi bírósági beadványban.

Ed Sheeran elhagyja a New York-i bíróság épületét Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Fatih Aktas

A brit énekesnek nem ez az első bírósági tárgyalása esetleges plagizálás miatt.

Egy évvel ezelőtt Sheerant egy londoni tárgyaláson tisztázták a Shape Of You című slágerének másolásával kapcsolatos vádak alól.

A 100 millió dolláros kártérítést követelők azt állítják, hogy Sheeran és társszerzője, Amy Wadge „engedély vagy hitelesítés nélkül másolta és hasznosította" a Gaye-dalt, „beleértve, de nem kizárólagosan a dallamot, a ritmust, a harmóniákat, a dobokat, a basszusvonalat, a háttérkórust, a tempót, a szinkópákat és a loopolást".