Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Negyvenezren imádkoznak közösen a békéért és Kárpátaljáért

Ez az a nap! 2019
Vágólapra másolva!
Az volt a cél, hogy a különböző keresztény felekezetek tagjai ne azt éljék meg, miben térnek el egymástól, hanem, hogy mi az összetartó kapocs közöttük és bátorítsák egymást a hitben – mondta el az Origónak adott interjújában László Viktor, az Ez az a nap! nevű évről évre visszatérő rendezvény főszervezője. A fesztivál idén július 23-án a Puskás Arénában ünnepli a húsz éves jubileumát, a nyolc-tíz órás programon nemzetközi és magyar gospel-előadók váltják egymást a színpadon és előreláthatólag közel félszázezer keresztény imádkozik majd a békéért, miközben adományokat is gyűjtenek a kárpátaljai magyarok számára. Beszélgetésünkből az is kiderül, hogy a gospel kapcsán nem az Apácashowban éneklő Whoopi Goldbergre kell gondolnunk, hiszen egy rendkívül változatos műfajról van, valamint a szervező azt is elárulta, van-e üzenetértéke annak, hogy a fesztivál éppen a Budapest Pride-dal egy időben zajlik.
Vágólapra másolva!

Hosszú utat járt be az Ez az a nap! az indulása óta. Hogyan született meg a rendezvény ötlete több mint húsz évvel ezelőtt?

A fesztivál gyökerei egészen 2000-ig nyúlnak vissza: akkoriban néhány lelkész és lelki munkatárs rendszeresen találkozott, beszélgetett, együtt imádkozott és az egyik ilyen alkalmon felmerült az ötlet, hogy azt a közösségérzetet, amit együtt tapasztalnak, átadhatnák a hívők számára is egy rendezvény formájában. Az volt a cél, hogy a különböző felekezetek tagjai ne azt éljék meg, miben térnek el egymástól, hanem, hogy mi az összetartó kapocs közöttük. Bátorítsák egymást a hitben, Jézus parancsának a beteljesítésében és az evangélium hirdetésében. Ennek szellemiségében rendeztünk meg az első felvonulásunkat, amelyet egy nyolc-tíz órás zenés program követett a Tabánban: előzetesen nagyjából kétezer emberre számítottunk, de húszezren jelentek meg. Innentől kezdve nem volt kérdés a folytatás, a következő években egyre többen és többen jöttek nem csak a hazánkból, hanem a környező országokból úgyszintén és együtt énekeltünk magyarul és angolul. Idővel a Papp László Sportarénát is kinőttük és 2020-ban úgy éreztük, a rendezvény húsz éves jubileumát a legméltóképpen a nemzet újonnan épült stadionjában, a Puskás Arénában ünnepelhetnénk meg. Ez akkor az ismert okok miatt nem valósult meg, de július 23-án pótoljuk végre és jelenleg úgy fest, hogy teltházas lesz a fesztivál.

Ez az a nap! 2019 Forrás: Ez az a nap!

Ami a Puskás Aréna esetében negyvenezres közönséget jelent. Mindez azért is érdekes, mert a gospel alapvetően nem tartozik a legnépszerűbb zenei műfajok közé, a fesztivál mégis több embert vonz, mint a legtöbb nemzetközi sztárelőadó. Minek köszönhető mindez?

Szerintem a rendezvény sikerének a titka abban rejlik, hogy egy évről évre rendszeresen visszatérő eseményről van szó és emiatt a keresztények jelentős találkozópontjává vált.

De fontos megjegyeznem, a gospel kapcsán nem feltétlenül olyan dalokra kell gondolni, mint amilyeneket Whoopi Goldberg énekel a templomban az Apácashowban.

Egy rendkívül változatos műfajról van szó, mindezt a rendezvényen is megtapasztalhatják: fellép a legszínvonalasabb európai fekete gospel-kórus, a London Community Gospel Choir, de a Grammy-díjas, több mint negyven éve koncertező amerikai énekes, Michael W. Smith is színpadra áll, valamint az ausztrál Planetshakers is, amely a gospelt a modern egyházzenével ötvözi – utóbbi tipikusan egy olyan együttes, amely a mai hangázásával a fiatalokat is képes megszólítani, mindez pedig kiemelten fontos célunk. A műfajnak hazánkban is számos jeles képviselője van, akik szintén mind fellépnek ezen a napon.

Ez az a nap! 2019 Forrás: Ez az a nap!

Az elmúlt két évben a járvány miatt maradtak el a koncertek, idén logisztikai problémák miatt mondta le számos nemzetközi fellépő a turnéját. Önök milyen bonyodalmakkal szembesültek a szervezés alatt?

Hála Istennek – és ezt most szó szerint értem –, a márciusban véglegesített programunkból egyetlen előadó sem mondta le a fellépését, sőt, új nevek is csatlakoztak a kínálathoz. És ami külön öröm, hogy a országszerte és az egész Kárpát-medencéből szerveznek buszos utazásokat, hogy együtt ünnepeljünk. Jönnek vendégek Észak-Macedóniától Romániáig, Lengyelországtól Kárpátaljáig, utóbbiak ingyen vehetnek részt a rendezvényen.

Gyűjtést is szerveznek a kárpátaljai magyarok számára...

Igen, szeretnénk, ha a látogatók nem csak teli szívvel, Isten szeretetétől megtelve és teli kézzel távoznának – hiszen minden vendégünknek egy díszkötetes Jézus-Bibliát adunk ajándékba a koncertek után –, hanem

mindenkit arra biztatunk, hogy ki-ki a lehetőségei szerint támogassa a kárpátaljai testvéreinket. Elsősorban tartós élelmiszert várunk, de pénzadományt is elfogadunk. Bízunk benne, hogy sokan segítenek majd és egyfajta élő szeretetláncként bizonyítjuk, hogy mindig kiállunk egymásért a bajban.

Az idei rendezvény éppen egy napon zajlik a Budapest Pride-dal. Volt ebben bármiféle szándékosság?

A részünkről semmi, már tavaly májusban kitűztük ezt a dátumot, a Puskás Arénában jóval előre le kell foglalni az időpontot. Imádkozunk Magyarországért, a békéért, a testvérek egységéért, a közösségekért és a gazdasági nehézségek megszűnéséért. Imádkozunk minden embertársunkért, bármit is gondoljon vagy higgyen. A jelmondatunk az élet. Az élet kultúráját, a bibliai igazságokat tűzzük a zászlónkra a halál kultúrájával szemben.

Ez az a nap! 2022 Forrás: Ez az a nap!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről