Hogyan lesz egy tehetős, léha életű fiatalból felelős, mélyen vallásos mártír politikus

Nemzeti Színház, Budapest, 2022.10.27., Lukácsy György: HAZATÉRÉS, Esterházy János gróf, főpróba
Vágólapra másolva!
„A mi jelünk a kereszt, nem a horogkereszt" – ez a mondat a 20. század egyik legnagyobb magyar felvidéki politikusától, Gróf Esterházy Jánostól származik. Máshol valszínűleg példakép lenne, Magyarországon egyelőre kevesen ismerik az államférfi nevét. A mártír politikus életútját mutatja be a Hazatérés című misztériumjáték, amit Lukácsy György írt, és a Nemzeti Színház mutat be október 28-án, pénteken. Tavaly volt Esterházy János születésének 120. évfordulója - az ő emlékére készült a misztériumjáték. Esterházy a történelem viharában végig helyt állt: a magyar ügy egyik legnagyobb képviselője volt a Trianon utáni Felvidéken, de kiállt a szlovák kisebbségi jogokért is. 1942-ben a szlovák parlament egyedüli képviselőjeként nemet mondott a zsidók deportálásáról szóló törvényre, sőt, maga is mentett zsidó családokat. "Mint magyar keresztény és mint katolikus, a javaslatot istentelennek és embertelennek tartom" - mondta parlamenti felszólalásában, vállalva ennek minden következményét. Először a Gestapo üldözte, végül a szovjet megszállók fogták el, és a Gulagra küldték két év kényszermunkára. Amikor visszatért a kommunista Csehszlovákiába, halálra ítélték, majd életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Végül a rácsok mögött érte a halál. A Hazatérés című előadást Rubold Ödön rendezte, Esterházy Jánost Tóth László alakítja, feleségét Tóth Auguszta. További szerepekben láthatják a nézők Szász Enikőt, Szabó Sebestyén Lászlót, Berettyán Nándort és Rácz Józsefet.
Vágólapra másolva!

Az előadás első jelenete 1955-ben játszódik, amikor Esterházy János börtönben ül, és megtudjuk, hogy életfogytiglani büntetését 25 évre csökkentették, ami az akkor 54 éves Esterházy számára lényegében semmilyen változást nem jelentett. Látjuk a testileg megtört, de hitében megingathatatlan embert, aki visszatekint életének fontosabb pillanataira.

Tóth László és Berettyán Nándor a Nemzeti Színház Hazatérés című előadásában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Minden ember életében vannak szélsőséges helyzetek, amikor nehéz döntéseket kell hoznia. Esterházy ezekben a pillanatokban is helyes döntéseket hozott - mindig következetesen kiállt elvei, meggyőződése mellett, erős hite segítette abban, hogy ne térjen le a jó útról.

Trianon után a magyar ügy legnagyobb képviselője volt.

Tóth László a Nemzeti Színház Hazatérés című előadásában, Esterházy János szerepében. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amikor az 1938-as első bécsi döntést követően Horthy Miklós kormányzó bevonult Kassára, az emberek ujjongva köszöntötték a felvirágozott város főterén. Esterházy János méltóságot vitt az örömünnepbe, mert önmérsékletre szólított:

Tóth László és Rácz József a Nemzeti Színház Hazatérés című előadásában Fotó: Csudai Sándor - Origo

1942-ben a szlovák parlament egyedüli képviselőjeként mondott nemet a zsidók deportálásáról szóló törvényre, amiért üldözte a Gestapo. Végül szovjet megszállók fogták el, a Gulagra küldték két vére.

Visszatérve a kommunista Csehszlovákiába halálra ítélték, majd ezt enyhítve életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Több alkalma is lett volna elmenekülni, de nem tette.

Tóth László és Tóth Auguszta a Nemzeti Színház Hazatérés című előadásában Fotó: Csudai Sándor - Origo


Mi adhat hitet egy embernek, aki következetessége miatt mindent – karriert, családot, szabadságot – elveszít, és bár tudja, hogy otthonától távol, egy csehszlovák börtönben hal meg, mégsem hallják soha panaszkodni? Erre ad választ az előadás. Azt is megtudhatjuk, hogyan lesz egy tehetős arisztokrata, léha életű fiatalból a közösségért cselekvő politikus, miután megrendül Trianon sokkjától, és hogyan válik krisztusi sorsot vállaló államférfivé.

Jelenet a Nemzeti Színház Hazatérés című előadásából Fotó: Csudai Sándor - Origo


Rubold Ödön, a Nemzeti Színház színésze rendezte a darabot. Úgy fogalmazott: Budán, a Gesztenyés-kertben sétáltak a párjával, amikor megtalálták Esterházy János szobrát, amin tizenkét évnyi raboskodásának helyszínei, köztük a két év Gulag is fel van tüntetve.

Rubold Ödön Fotó: Csudai Sándor - Origo

Néhány nappal később Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettek, aki megkérdezte tőle, hogy nem akar-e rendezni egy előadást Esterházy Jánosról.

- mondta.

Esterházy János szerepét Tóth László alakítja, a feleségét Tóth Auguszta.

Tóth Auguszta - a Nemzeti Színház színművésze Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Origo a darab egyik próbáján forgatott. Nézze meg a videót.