Magyar Trónok harca: Történelmi thriller készül az Erdély-trilógiából

Tündérkert, sajtónyilvános, forgatási nap, FÓT, forgatás, film, filmforgatás, magyar
A Tündérkert című film forgatása Fóton
Vágólapra másolva!
Hatalmi harcok, féktelen szenvedélyek, folyamatos merényletek és áskálódás a középkori Erdélyben: nyolcrészes politikai thrillert forgatnak Móricz Zsigmond Erdély- trilógiájának első kötetéből, a Tündérkertből. A rendező, Madarász Isti szerint nagyon izgalmas sorozat lesz, amiről fogalmunk sincs, hogy merre visz, csak az egész nyakon van öntve azzal, hogy ez már valamikor, évszázadokkal ezelőtt megtörtént. A több, mint kilencvennapos forgatás körülbelül a félidejénél járt, amikor Fóton felépített díszletbe, a Nemzeti Filmintézet stúdiójába megérkeztünk. A sorozat a MEGAFILM és az MTVA koprodukciója, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A televíziós bemutató 2023 szeptemberében várható.
Vágólapra másolva!

„Erdély történetének és történelmének a filmes feldolgozása arról is szól, hogy ami a magyar nemzet egysége az – húzódjék bárhol is a határ – örökké büszkeség lesz – mondta Helmeczy Dorottya producer.

Helmeczy Dorottya producer a Tündérkert című film sajtótájékoztatóján Fotó: Polyák Attila - Origo

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos elmondta, nagyon fontos, hogy irodalmi klasszikusunk kerül filmre, hiszen fiatalok számára a mi korunk a mozgóképen keresztül kommunikál. Célunk a múltunkat közelebb hozni a mához, a jövő számára készítjük.

"Nagyon sok filmre vihető történetünk van a múltból"- Káel Csaba filmügyi kormánybiztos Fotó: Polyák Attila - Origo

Itt élünk a világ legcsodálatosabb részén és tele vagyunk olyan történelmi hősökkel, művészeti és sport nagyságokkal, akik történetért kiáltanak az életük vagy megnyilvánulásaik kapcsán, tehát rengeteg filmre vihető tartalmunk van"

- fogalmazott Káel Csaba.

A magyar Trónok harcaként is emlegetik a készülő filmsorozatot, melynek története javarészt követi Móricz regényét.

A cselekmény hátterében a darabokra szakadt Magyarország áll, amelyet nyugatról a Habsburgok, keletről a törökök szorongatnak. A két hatalmas birodalom közé ékelődött be a szabad magyarság utolsó bástyája: Erdély. De a békét Erdélyben ekkoriban már csak hírből ismerik.

Gyilkos harcok folynak a fejedelmi trónért, melyből végül a szemtelenül fiatal és vakmerő Báthory Gábor kerül ki győztesen.

Báthory mögött ott áll nagynénje, a véres grófnő néven ismert Báthory Erzsébet; valamint a komoly, harcedzett, az erdélyi urak körében tekintélyes Bethlen Gábor. Erdély három nemzete, a magyar, a székely és a szász abban reménykedik, hogy Báthory talán végre elhozza a békét. Báthory Gábornak azonban más tervei vannak. Ő nem békét akar, hanem visszaszerezni Erdély elvesztett dicsőségét - bármilyen áron. Szembeszegül a nagyhatalmi érdekekkel és az őket kiszolgáló belső ellenséggel, ám közben saját démonaival is küzd. A fiatal fejedelem a hatalom, az alkohol és a nők mámoros háromszögében magára marad, amikor szembefordul a békepárti Bethlen Gáborral. Mester és tanítvány egymás halálos ellenségévé válik, a nyugodt erő és a féktelen szenvedély egymásnak feszül. A két rivális pedig hamarosan már nem csupán a hatalomért küzd...

A tét: a magyarság megmaradása. A kérdés: mi ér többet, egy ország sorsa vagy egy nő szerelme?

A rendező Madarász Isti (Hurok 2016, a Fekete múmia átka 2015, Átjáróház 2022), aki most találkozik a történelmi sorozat műfajával, az Origó érdeklődésére elmondta, mitől tartott, mielőtt kezébe vette a forgatókönyvet.

Madarász Isti rendező fordulatos politikai thrillert ígér Fotó: Polyák Attila - Origo

„Eleinte megijedtem a feladattól, Móricztól, attól, hogy régies szöveg, nehéz olvasni. Amikor a forgatókönyv első részének felénél jártam, eldöntöttem, hogy meg szeretném csinálni, mert annyira másfelé ment a sztori, mint amit én gondoltam.

A Tündérkert című film forgatása Fóton Fotó: Polyák Attila - Origo


Nem hőseposzt írtak belőle, hanem nagyon vad, fordulatos eseménydús történetet, én úgy fogalmaztam, hogy ez politikai thriller középkori folyósokon. Csupa áskálódás, merényletek, hátba szúrás, egymás feleségének elcsábítása, ezért hadjáratok indítása. Nagyon emberi volt, jó és rossz értelemben egyaránt.

Annyira szexire volt írva: durva gyilkosságok, szexi és izgalmas férfi- női viszonyok. Olyan volt, mint egy sorozat, amit azért ülsz le nézni és azért köt le, mert annyira érdekel, hogy merre visz.

Csak ez az egész nyakon van öntve azzal, hogy már valamikor, évszázadokkal ezelőtt megtörtént"- fogalmazott a rendező.

Mint kifejtette, a thriller jelleget az adja, hogy azt látjuk, hogy állandóan valaki merényletet szervez, áskálódik, és nem tudhatjuk, hogy fog- e sikerülni, ha nem ismerjük a történelmet nem tudjuk, ki marad életben és ki hal meg.

Mindenkit arra biztatnék, hogy most már ne olvasson utána a sorsuknak, mert így izgalmasabb lesz a filmsorozatot nézni."

Ritka, hogy nyolcrészes, 95 napos forgatást egy rendező készít, de a kezdeti tervekhez képest úgy alakult, hogy kevesebben rendezik, majd Madarász úgy döntött, hogy egyedül jobban kézben tudja tartani a munkát. Az első két-három hét nehézségei után már belejöttek a forgatásba.

A Tündérkert című film forgatása Fóton Fotó: Polyák Attila - Origo

Hetvenkét szereplőt mozgat a stáb, a produkció szándéka szerint erdélyi alkotók bevonásával és új felfedezettekkel. Volt olyan szerep, amire harminc -negyven embert megnéztek, ilyen volt a főszereplő, Báthory Gábor karaktere.

A pályakezdő Katona Péter Dániel játssza ezt a figurát, a produkció őt a film felfedezettjének tartja, aki a rendező szerint olyat tesz Báthory karaktere mögé, ami teljességgel megtestesíti a figurát.

Katona Péter Dániel a film egyik főszereplője Fotó: Polyák Attila - Origo

Bokor Barna szerepe viszonylag hamar eldőlt, némileg ellenpontja Báthorynak: higgadt bölcs karakterével fantasztikusan megtestesíti Bethlen Gábort. Nem kellett sokat gondolkodni Bánffy Dénes nagyhatalmú földesúr szerepén sem, Kálloy Molnár Péter már a fejében volt a rendezőnek, amikor a forgatókönyvet elolvasta. Sok az erős női karakter: Báthory Annát, Báthory Gábor húgát Szőke Abigél játssza, Károlyi Zsuzsannát Balsai Móni alakítja, Gáspár Kata egy veszedelmes végzet asszonya szerepében lesz látható, a legendás Báthory Erzsébetet pedig Szamosi Zsófia játssza.

A kegyetlen asszonyként ismert Báthory Erzsébetről és a korszakról sokat olvasott Szamosi Zsófia, mert olyan dolgokat szeretett volna magába szívni, amelyek dokumentumok.

Az az alkat és arcberendezés, ami nekem van, gyakran kínál ilyenfajta szerepeket számomra, de

mondta.

Szamosi Zsófi: Minden színésznő vágyik arra, hogy kosztümös filmben szerepeljen Fotó: Polyák Attila - Origo


„Minden színésznőnek vágya, hogy kosztümös filmben vegyen részt, azt leszámítva, hogy ezekben a ruhákban forgatni egész napon keresztül fizikai megterhelést jelent.

Az is jó kezdeményezés, hogy sok határon túli szereplő van a filmben, akiket szintén itthon most fognak jobban megismerni. A filmezésben azt élvezem többek között, hogy új kollégákkal találkozhatok. Talán ezért választottam a szabadúszást, hogy mindig új inspirációk érnek."

A filmsorozat forgatókönyvét Bereményi Géza mellett Tasnádi István írta.

A producer Helmeczy Dorottya azt ígéri, a Megafilm profiljához hűen, 2023 legjelentősebb és legnépszerűbb sorozatát hozza el a nézőknek.