Újabb példányt árvereznek el Shakespeare első gyűjteményes kötetéből

Újabb példányt árvereznek el Shakespeare első gyűjteményes kötetéből
Vágólapra másolva!
Újabb példányt árvereznek el Shakespeare gyűjteményes kötetének első, csaknem 400 évvel ezelőtti kiadásából.
Vágólapra másolva!

"A magántulajdonban maradt kevesebb mint 20, úgynevezett első fólió megvételre kínált példánya

akár 2,5 millió dollárért, közel 950 millió forintért is elkelhet

a július 7-i New York-i liciten" - közölte pénteken az aukciót lebonyolító Sotheby's. Az aukciósház szerint ez lehet az első példány, amely Skóciából származik, ami irodalmi értékén kívüli történelmit is kölcsönöz a könyvnek.

A kötetnek hiányzik ugyanakkor a híres, az író képmását ábrázoló borítója, amelyet az évszázadok során talán eltávolítottak vagy elloptak, hogy bekereteztessék portréképként. A kötet utolsó ismert tulajdonosa egy chicagói ingatlanfejlesztő. A gyűjteményes kötetet Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették elő fólió formátumban a drámaíró halála után, 1623-ban.

Az akkor Shakespeare-nek tulajdonított összes,

36 színpadi művet tartalmazza, köztük olyanokat, amelyeket addig nem publikáltak és amelyek talán nem is maradtak volna fenn e kiadás nélkül.

Noha Shakespeare művei közül 18-at már korábban is kiadtak, az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából további húsz szövegének, és értékes forrásszövege a korábban publikáltaknak is.

Az első fólió egyik példánya 2020 októberében kis híján 10 millió dollárért, akkori árfolyamon hárommilliárd forintért kelt el a Christie's New York-i aukcióján, amely így a világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve lett.