Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Milliókat érő ritka reneszánsz mellszobrot fedeztek fel egy német múzeumban

crying woman istanbul sarcophagus museum turkey archeology tomb art ancient grave archaeology statue history old greek traditional antique culture ornate stone classical sculpture marble past roman tombstone detail religion horse death museums alexanders
Fatih, Istanbul / Turkey - 01 30 2014: Sarcophagus Of The Crying Women, Ancient and traditional scene of funeral.
Vágólapra másolva!
Egy német múzeum felfedezte, hogy a gyűjteményében lévő számtalan szokványos márvány mellszobor egyike valójában Simone Bianco híres reneszánsz szobrász kevés fennmaradt művének egyike.
Vágólapra másolva!

"Noha az orra hegyének egy része hiányzik, a mű virtuóz minősége szembeötlő volt, és a kezdeti gyanú bizonyossággá vált" - közölte pénteken a müncheni Bajor Nemzeti Múzeum, miután egyik alkalmazottja azonosította a női büszt 16. századi alkotóját.

"A klasszikus vonások, a lélekkel teli arckifejezés és a rendkívül kifinomult hajviselet azt jelenti, hogy csakis Simone Bianco jöhet számba szobrászként" - hangsúlyozza közleményében a Bayerisches Nationalmuseum.

A mellszoborról készült képfelvétel:

A 1400-as évek végén született művésztől mindössze tucatnyi szobor ismert.

Életéről nagyon keveset tudni, születési és halálozási éve sem ismert, csak az bizonyos korabeli feljegyzésekből, hogy 1512 és 1553 között működött.

A közlemény szerint

A Bécsi Szépművészeti Múzeumban 2010-ben fedeztek fel két Bianco-mellszobrot.

A toszkán származású, de elsősorban Velencében tevékenykedő Simone Bianco szinte kizárólag márványból faragott portrébüsztjeiről ismert. Portréit antik mintára készítette, és követve görög elődeit, a nevét is görög betűkkel véste a márványba, így műveit sokáig antik szobroknak hitték.
Bianco művei a velencei humanista körökben nagy megbecsültségnek örvendtek. Márványbüsztjei mellett több hasonló stílusban készült bronzportrét is neki tulajdonítanak, köztük egy, a budapesti Szépművészeti Múzeumban lévő férfibüsztöt, amely egy másik változata a bécsi Kunsthistorisches Museumban lévőnek.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről