Ötvenhatodik alkalommal ünneplik a magyar nyelv hetét

Áder János
A Szépművészeti Múzeum kiállításával nyílik meg a teljes körűen felújított és kibővített komáromi Csillagerőd. A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult beruházással egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ jött létre, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után talált végre méltó otthonra.
Vágólapra másolva!
1967-ben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a csillagászati hét mintájára szervezte meg az első magyar nyelv hetét, a programsorozatot az óta is minden évben megrendezik. Idén április 19 és 26 között mások mellett olyan színeszek és előadóművészek tolmácsolásában hallhatjuk nagyjaink anyanyelvünkkel kapcsolatos legszebb gondolatait, mint Kubik Anna, Hűvösvölgyi Ildikó, Blaskó Péter, Császár Angela vagy Schnell Ádám.
Vágólapra másolva!

– idézte fel az első magyar nyelv hetének szervezője, Grétsy László professzor, az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnöke azt, miként indult 1976-ban a hagyományteremtő programsorozat.

A magyar nyelv hete idén április 19-e és 26-a között zajlik dr. Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, az ezévi jelmondat: anyanyelvünk határtalan.

A nyitóünnepséget az országhatárokat átlépve a felvidéki Somorján tartják a Csemadok közreműködésével április 19-én. A megnyitón köszöntőt mond Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke, valamint Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke. A nyitóelőadást Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója tartja. Az eseményt élőben közvetítik az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán.

Ezúttal is neves színészek és előadóművészek álltak a magyar nyelv ügye mellé állnak: a hét folyamán a nagyjaink anyanyelvről vallott legszebb sorait osztják meg az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán többek között Kubik Anna, Hűvösvölgyi Ildikó, Blaskó Péter, Császár Angela, Schnell Ádám, Kisfaludy Zsófia, Szilasi Alex és Erdős Róbert tolmácsolásában, Molnár Adrienne szerkesztésében.

A magyar nyelv hetén számos helyszínen lesznek rendezvények. Csatlakozik a kezdeményezéshez az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Anyanyelvi Napok felsőoktatási nyelvi és szavalóversenyekkel, ismeretterjesztő rendezvényekkel, a győri Kazinczy-verseny, a Józsa Judit Galéria-beli Nyelvőrző Szalon, valamint a Tempora muntatur című online beszélgetősorozat - utóbbi vendége Petrás Mária lesz. Nyelvművelő programokat tartanak Vácott, Gyömrőn, Bólyban, Szegeden, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyben, Széphalomban, Miskolcon, Kecskeméten, Balassagyarmaton.

2022-ben a legnagyobb figyelmet a Felvidék kapja:

a somorjai megnyitó után Ipolyságban, Léván, Buzitán, Kassán és Királyhelmecen Nyiri Péter, Pomozi Péter és Pusztay János tartanak előadásokat.

A magyar nyelv hete zárórendezvénye a budapesti Magyar Zene Házában zajlik április 25-én. Az esten köszöntőt mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Batta András, a Ház igazgatója. Fellép Császár Angela színművész, valamint Kovács Csilla operaénekes. A műsorvezető Bényi Ildikó. Az eseményt szintén az Anyanyelvápolók Szövetségének Facebook-oldalán élőben közvetítik.