Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lélegzetelállító táncprodukció a Bartók Tavaszon

A Bandaloop táncformáció
A Bandaloop táncformáció
Vágólapra másolva!
Igazi különlegességgel ünnepli a tánc világnapját a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek: a Bandaloop, a vertikális táncművészet legendás csapata ugyanis április 29-én és 30-án a debreceni Modem homlokzatán mutatja be lélegzetelállító koreográfiáját, majd májusban egy győri irodaépület falain is táncra perdülnek. Ám természetesen nem ez az egyetlen izgalmas táncprodukció a Müpa szervezésében megvalósuló Bartók Tavasz országos programjában!
Vágólapra másolva!

A világhírű amerikai tánctársulat, a Bandaloop művészei táncoltak már hipermodern felhőkarcolók tükörsima üvegfelületein, ódon várfalakon, hatalmas hídpilléreken, de mutattak be koreográfiát több mint kilencszáz méter magasan a Yosemite Nemzeti Park gránitfalain, a kínai Tianmen-hegységben, a Himalája indiai csúcsain, sőt az olasz Dolomitokban is. Thomas Cavanagh, a társulat igazgatója így foglalta össze a kezdeteket:

– mondta el az igazgató.

A Bandaloop táncformáció Forrás: Photo by Brooke Anderson | @movementphotographer/© Brooke Anderson/Brooke Anderson

A társulat lenyűgöző produkcióit az elmúlt évtizedekben huszonkét országban több millió ember figyelte már lélegzet-visszafojtva, a hazai közönség Budapesten két alkalommal is megcsodálhatta őket néhány évvel ezelőtt, most azonban Debrecen és Győr városában alakítanak táncparketté egy-egy ismert épületet a Bartók Tavasz keretében. Melecio Estrella művészeti vezető hozzáteszi:

Thomas Cavanagh elárulja azt is, hogy már soha nem tud úgy ránézni egy épület falára, hogy ne képzeljen oda egy produkciónkat, de véleménye szerint ez mindenkire igaz, aki valaha látta őket. És várhatóan ez a hazai közönség esetében sem lesz másként: Április 29-én, pénteken és 30-án, szombaton 18 és 21 órakor a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ homlokzatán mutatja be előadását az együttes, május 5-én és 6-án pedig Győrben, a Győri Nemzeti Színházzal szemközt elhelyezkedő, Czuczor Gergely utcai irodaház falain perdül táncra a világhírű csapat.

A Bandaloop táncformáció Forrás: Photo by Brooke Anderson | @movementphotographer/© Brooke Anderson/Brooke Anderson

A táncrajongókat mindezen túl is igen gazdag programmal várja a Bartók Tavasz országszerte. Győrben szűnni nem akaró taps ünnepelte a fesztivál telt házas nyitóelőadását, a Győri Balett GisL című produkcióját, a következő hetekben pedig további kiváló hazai balettegyüttesek és tánctársulatok követik majd egymást a városban: A hűtlen feleség című előadását mutatja be május 3-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, három különleges koreográfiával érkezik május 4-én a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett pedig a Vasarely-etűdök című látványos összművészeti produkcióval áll színpadra május 9-én a Győri Nemzeti Színházban. Az utóbbi koreográfiát május 28-án az együttes „otthon", saját városában, Pécsett is bemutatja majd.

A Bandaloop táncformáció Forrás: Photo by Brooke Anderson | @movementphotographer/© Brooke Anderson/Brooke Anderson

Mindemellett folytatódik a tavaly tavasszal, Bartók Béla születésének száznegyvenedik évfordulóján indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

Az egyedülálló összművészeti eseménysorozat ezúttal is bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

A programsorozat célja, hogy hazai és európai partnerintézményekkel együttműködve a következő években még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turizmus számára. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a Müpa szervezésében valósul meg, célja pedig, hogy meghatározó kulturális társintézmények részvételével, más nagyvárosok bevonásával fokozatosan országos – sőt országhatárokon átívelő, régiós beágyazottságú – eseménysorozattá váljon, és így a hazai és nemzetközi közönség minél színesebb, minél gazdagabb művészeti programmal találkozhasson.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről