Tóth Ilona életéről szóló rockoperát mutatnak be a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából

Tóth Ilona, Őrizd a lángot, Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja
Őrizd a lángot!
Vágólapra másolva!
Őrizd a lángot! című, Tóth Ilona életét és mártíromságát bemutató rockoperát mutatnak be a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban.  A premier előtt mécsesgyújtással emlékeznek a kommunizmus áldozataira.
Vágólapra másolva!

Közleményt adott ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara és a Krónika Intézet, amelyből az derül ki, hogy a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából megemlékezést tartanak, majd bemutatják az Őrizd a lángot! című, Tóth Ilona életéről szóló rockoperát.

Az esemény védnöke Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Németh Szilárd parlamenti államtitkár lesz.

A premier helyszíne február 23-án a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központ lesz, előtte mécsesgyújtással emlékeznek a kommunizmus áldozataira.

Őrizd a lángot! Forrás: Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központ

Őrizd a lángot!

A rockopera Dr. Horváth Attila ötlete alapján készült.

A forgatókönyvet is Dr. Horváth Attila írta Koltay Gáborral.

  • Zene és dalszöveg: Bácskay Zsolt és Horváth Tamás.
  • A darabban elhangzik Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán című versének megzenésített változata.
  • Történész szakértők: Kiss Réka, Zinner Tibor, M. Kiss Sándor és Dr. Horváth Attila.

A rockopera zenéje egy CD-n is megjelent.

A közlemény azt írja, hogy

A kommunizmus emléknapjáról megemlékezve fel kell vetnünk azt a kérdést, hogy mit tudnak azok a fiatalok a kommunizmusról, 1956-ról, akik ugyanolyan korúak, mint az '56-os pesti srácok voltak. Mielőtt azon meditálnánk, hogy ez az ismeret milyen csekély és felületes, inkább arra kell gondolnunk, hogy mit tehetünk ez ellen? Hogyan kelthetjük fel a fiatalok, de más korosztályok érdeklődését a közelmúlt, de akár a régebbi történelmünk iránt is. Erre rendelkezésünkre áll egy csodálatos eszköz, a zene. A zenei nyelv mindenkihez elér, olyan hatást tud gyakorolni az emberek képzeletvilágára, amit talán egyetlen más művészeti irányzat sem tud. Éppen ezért a szerzők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a rockzenét felhasználva közelebb hozzák Tóth Ilona tanúságtételét és az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét a mai fiatalokhoz.

A mű elkészültét hosszas előkészítő munka előzte meg, melynek során minden fellelhető forrást elolvastunk, valamint szakértőkkel, kortársakkal konzultáltunk. Részt vettünk Tóth Ilona Árpádföldön található szülőházának felújítási programjában, az ottani múzeum berendezésében.

A forgatókönyv megírásánál a történelmi hűségre törekedtünk, egyes mondatok eredeti jegyzőkönyvekből, korabeli dokumentumokból származnak. A díszletek, a jelmezek létrehozása során is a korhűségre törekedtünk. Bemutatjuk, hogy milyenek voltak a korabeli fiatalok, hogyan készült Tóth Ilona évfolyamelső tanulóként az orvosi hivatásra, milyen hősiesen ápolta, gondozta a betegeket. Egyúttal arra is választ adunk, hogy miért árulták el és hogyan vették rá a legaljasabb módon a beismerő vallomás megtételére.

A kommunista vezetők mindig is gyanakodva néztek az orvosokra. 1945 után minden fontos pozícióban lévő szakembert leváltottak és helyettük a saját megbízható, de meglehetősen szerény képességű kádereiket ültették. Egyedül az orvokat nem tudták leváltani, rájuk a saját jól felfogott érdekükben is szükségük volt. Az '56 utáni megtorlásnál viszont azzal szembesültek, hogy tucatjával akasztják fel a fiatal munkásokat, az állítólagos uralkodó osztályt. Ezért is konstruálták meg a Tóth Ilona és társai pert, így akarták megfélemlíteni az orvosokat, értelmiségieket, s egyúttal a nyugati közvéleményre is hatást akartak gyakorolni. Ugyanis az olasz és a francia kommunista párt elvesztette támogatottságát a forradalom brutális megtorlása miatt. Még nincs ítélet, de Kádár János Olaszországban kampányol a Tóth Ilona-per hamisított anyagaival.

Szereposztás

  • Tóth Ilona-------Liszi Melinda
  • Ratkó Anna,Anya -------------Kereki Anna
  • Feri--------------------------------Petőcz András
  • Tibi---------------------------------Barkó Bálint
  • Professzor------------------------Makrai Pál
  • Ávos főtiszt------------------------Bene Zoltán
  • Ávos tisztek------------------------Balogh Zoltán,Badics Csaba
  • Rebeka----------------------------Szentgyörgyváry Laura
  • Kultúrfelelős-----------------------Molnár Krisztián
  • Forradalmárok---------------------a Nemzeti Közszolgálati Egyetem színjátszókör diákjai
  • 20-30--------------------statiszta, tömegjelenetek
  • 4 fős zenekar a színpadon