Szőcs Géza Kulturális Szalon nyílt Balatonfüreden

Szőcs Géza, Balatonfüred, Elek Tibor
Szőcs Géza és Elek Tibor irodalomtörténész tavaly a Vaszary villa kertjében
Vágólapra másolva!
Szőcs Géza nevét viselő kulturális szalont nyitottak Balatonfüreden a Vaszary Villa „B" épületében. A Kossuth-díjas író és költő, húsz évig aktív résztvevője volt Füred kulturális életének, mondhatni második otthona volt. A szalont Bóka István polgármester adta át, és ott volt Lévai Anikó is.
Vágólapra másolva!

Szőcs Géza Hamvas Béla nagy tisztelőjeként a füredi Hamvas asztaltársaság tiszteletbeli elnöke volt, a Hamvas napokon néhány éve elmondta, hogy tizennyolc évesen azzal a céllal érkezett Erdélyből Budapestre, hogy Hamvas Bélát és Szentkuthy Miklóst megismerje.

„Döbbenetes most is, mint ahogy akkor is az volt, hogy irodalmi körökben puhatolózva, bárkinél érdeklődtem, nem tudták, hogy ilyen régóta nem él Hamvas Béla. (...) Kemény Katalinnal való beszélgetésem során

- mondta korábban Szőcs Géza - Hamvas Bélához való viszonyáról.

Szőcs Géza és Elek Tibor irodalomtörténész tavaly a Vaszary villa kertjében Forrás: Origo


Az elmúlt évtizedekben a füredi kulturális élet szinte minden mozzanatában részt vett ötleteivel és ahogy csak tudta segítette a kivételes ütemben fejlődő város művészeti és közösségi életét.

Az 1956-os események hatvanadik évfordulója nagyban az ő ötletei alapján zajlott Füreden: ő javasolta Vidnyánszky Attila Liberté '56 című filmjének bemutatását, de aktív szerepet vállalt a nemzetközi konferenciában, nélküle nem lehetett volna az emlékezés olyan mély, amit máig emlegetnek a helybeliek.

A füredi Salvatore Quasimodo költőverseny sem múlt el Szőcs Géza jelenléte nélkül, egykor díjat nyert, és tavaly szeptemberben, a költőversenyen a Vaszary Villa kertjében – betegsége előtt – még kerekasztal beszélgetést vezetett.

Szőcs Géza kerekasztal beszélgetést vezet tavaly a Vaszary villa kertjében Forrás: Origo

„Nem sokkal később a Vitorlás Étteremben az veszprémi Európa Kulturális Fővárosa jövendő rendezvényről ötleteltünk együtt" – mondta Cserép László kulturális tanácsnok.

Azt is mondta, a kulturális szalon egyszerre lesz irodalmi központ, de minthogy az irodalomhoz minden más művészeti ág társítható, kiállítótér, koncertterem is egyben. Rendszeresen terveznek könyv- és folyóirat bemutatókat a kulturális élet fenntartására.

Idén a Nemzetközi Költőtalálkozón Szőcs Géza tiszteletére emléktáblát avattak a füredi Pantheonban.
A villa új szalonját Bóka István polgármester adta át, az eseményen megjelent Lévai Anikó is.