Pilinszky 100 - Emlékérmét bocsátott ki az MNB a költő születésének centenáriumára

PILINSZKY János
Budapest, 2021. november 26. A Pilinszky 100 emlékév záróeseményén kibocsátott Pilinszky János-emlékérme a Kertész Imre Intézetben 2021. november 26-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján, a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 emlékév záróeseményeként.
Vágólapra másolva!

A Pilinszky 100 eseménysorozat a pandémia ellenére sokakat megmozgatott, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy Pilinszky életműve ma is eleven, a ma emberét is megérinti - hangsúlyozta az emlékérme pénteki ünnepélyes kibocsátásán a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója.

Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója beszédet mond a Pilinszky János-emlékérmék kibocsátásán, a Pilinszky 100 emlékév záróeseményén a Kertész Imre Intézetben 2021. november 26-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Schmidt Mária szerint Pilinszky titka az, hogy nem akarja olvasóit megtéveszteni, nem akar hamis vigaszt nyújtani,

Mint emlékeztetett, a Kertész Imre Intézet Nobel-díjas névadója mellett csupa olyan szerző életművét gondozza, akik a 20. század meghatározó alkotói voltak, köztük Pilinszky Jánosét.

A Kertész Imre Intézet tulajdonába került Pilinszky-hagyaték különleges darabjai az intézet Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatának programnyitó sajtótájékoztatója előtt 2021. május 27-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Soós Lajos

Schmidt Mária beszámolója szerint a Pilinszky 100 emlékévben az intézet nagy sikerű beszélgetéssorozatot, rendhagyó irodalomórákat és budapesti Pilinszky-sétákat szervezett, versmegzenésítési pályázatukon pedig csaknem 200-an vettek részt.

Pilinszky-tablókiállításuk nemcsak az intézet Benczúr utcai székháza előtt tekinthető meg, hanem mára bejárta az országot: a Várkert Bazár után csaknem 100 vidéki közművelődési intézményben, könyvtárban láthatják idén az érdeklődők.

Bogányi Gergely zongoraművész Közelről címmel szervezett zenés-irodalmi esteket, a Műcsarnokban szombaton zár a Pilinszky János kevéssé ismert fotóiból rendezett kiállítás, a költő Izabella utcai otthonán emléktáblát avattak, a Magyar Postával együttműködésben pedig bélyeg is megjelent Pilinszky tiszteletére - sorolta a Pilinszky 100 sorozat eseményeit a főigazgató.

- közölte Schmidt Mária.

Demeter Szilárd, a Pilinszky-emlékérme tematikai előkészítésében szakértőként résztvevő Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója hozzátette: Pilinszky a magyar géniuszok közé tartozott. A Pilinszky 100 emlékévet is széles konszenzus övezte, ami arra enged következtetni, hogy a költő életműve kiállta az idő próbáját - jegyezte meg.

Ha létezik metafizikai tudás, megismerés, akkor az olyan alkotók kövezik ki az oda vezető utat, mint Pilinszky - emelte ki.

Demeter Szilárd hangsúlyozta, hogy Pilinszky "költészetével isten közelébe emel bennünket"; művészete olyan kincs, amely soha nem fogy el.

Forrás: MNB

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett arra, november 27-én lesz Pilinszky János születésének 100. évfordulója.

Ezen alkalomból a jegybank 10 ezer forint névértékű ezüstérmét és annak 2 ezer forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki, korlátozott, 4-4 ezres példányszámban.

A Pelcz Balázs szobrászművész által tervezett emlékérme előlapján szélfútta, füves tájon álló kopár fa látható, háttérben a felkelő nappal, amely egy tágra nyílt szemre emlékeztet. Az érmeképet Pilinszky Apokrif című versének hangsúlyos motívuma ihlette.

A hátlapon Pilinszky oldalnézeti portréja kapott helyet; a költő melankolikus karakterére jellemzően egy fának dőlve, elgondolkozva néz maga elé. Az ábrázolást Szebeni András emblematikus fotója ihlette - mondta el Hergár Eszter.

Forrás: MNB

A kibocsátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 10 000 forintos névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 4000 darab, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 4000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Pilinszky János" ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2021. november 26-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.