Csodálatos lett a felújított Sümegi Püspöki Palota - képek

Vágólapra másolva!
2021. október 31-én, vasárnap rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „A Sümegi Püspöki Palota turisztikai célú fejlesztése" nevű projekt (GINOP-7.1.1-15-2015-00003) ünnepélyes megnyitóját. Az európai uniós forrás 1.723.500.000,-Ft, a hazai támogatás összege pedig 319.880.007,-Ft volt. A projekt összesen 2.043.380.007,- Ft forrásból valósult meg.
Vágólapra másolva!

A palotát ünnepélyes keretek között Navracsics Tibor Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Végh László, Sümeg polgármestere, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

(B-j): Virág Zsolt miniszteri biztos, Glázer Tamás ügyvezető igazgató, Navracsics Tibor kormánybiztos Forrás: Arcolat 2021/David Mankovics/Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában,

összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei.

A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Sümeg a török hódoltság korában vált jelentős egyházi várossá, amikor a veszprémi püspök ide tette át székhelyét. Padányi Biró Márton építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki Palotát atöbbszáz éves régi püspöki kúria alapjaira. Az eredeti épület fala ma is fellelhető az épületen belül. A most lezárult fejlesztés keretében a palota jelentős része újra bejárhatóvá vált, sor került többek között az emelten található gazdagon díszített könyvtárszoba restaurálására is. A palota és annak lakóinak történetét bemutató kiállítás létrejöttét az egykori püspöki enteriőrök részleges rekonstrukciója tette lehetővé.

A projekt fő célja a palota turisztikai hasznosítása volt,

amelynek keretében a meglévő gyűjtemény és ismeretanyag innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel került feldolgozásra és kialakításra.

Navracsics Tibor az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa az átadó ünnepségen Forrás: Arcolat 2021/David Mankovics//Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A fejlesztés során megtörtént a palota külső környezetének részleges felújítása, amelyben sor került többek közt a belső udvar térszervezésére és a zöldfelület rekonstruálására. A palota kétszintes épületének közel kétharmadán (1.600m²) belső átalakítási, felújítási, állagmegóvási és restaurálási munkálatok készültek el, amelynek során kiépült a modern épületgépészet: a fűtés- és a teljesen új elektromos rendszer. Ezek mellett megújultak még a közösségforgalmi vizesblokkok és az irodai részleg is, valamint kávézó és ajándékbolt került kialakításra. A palota Vár felé eső oldalán mélyszivárgók kiépítésével és egy úgynevezett reversion technológiával a talajvizesedés megelőzésére is megoldás született.

Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa az átadó ünnepségen Forrás: Arcolat 2021/David Mankovics/Navracsics Tibor az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa

A falképrestaurálási munkákat a legkorszerűbb műemlékvédelmi elvek szerint végezték. A palotában 18. századi rokokó, 19. századi klasszicista és 20. századi neobarokk fal- és mennyezetfestések is láthatók. A palota egyik termében elkészült a táblás parketta rekonstrukciója, két teremben pedig az eredeti parkettákat is sikerült megmenteni és restaurálni. A palota restaurálási koncepciója és a kiállítási koncepció egymással szoros összefüggésben készült. Az épület a kiállítás minden termében önmaga is mint műtárgy mutatkozik be.

A felújított Sümegi Püspöki Palota szenzációs felvételei:

Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota
Sümegi Püspöki Palota

Kiállítás

A sümegi palota fejlesztésejó példa arra, hogy a tudományos előkészítésből, a kutatási eredményekből válhata legjobb turisztikai attrakció.A püspöki lakrészben új, korszerű interaktív kiállítás került installálásra.A tárlat fő témája Padányi Biró Márton püspök életének, a barokk freskófestészetnek, Franz Anton Maulbertsch, a híres bécsi festő munkásságának, illetve a palota különböző építési szakaszainak bemutatása úgy, hogy az minden korosztály számára élmény legyen.A modern, élményközpontú kiállítás két színes egyéniség Márton püspök és a festő Maulbertschtalálkozásával és közös alkotásávalismertet meg a történetmesélés és interaktív eszközök segítségével. 3D-s kisfilmeken és kiterjesztett valóságon alapuló visualguide tartalmak, valamint holopiramisok segítségével mutatjuk be a palota építéstörténeti fázisairól készült elméleti rekonstrukciókat.

Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Forrás: Arcolat 2021/David Mankovics/Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Új funkciók

Rendezvényudvar
A megújult palota belső udvara exkluzív helyszínt biztosít kulturális célú előadásokhoz, koncertekhez, valamint családi és céges rendezvényekhez egyaránt. Egyedülálló látványt nyújt a megújult belső homlokzat és a kapualj felújítása után kialakult összkép, ami a látogatók szeme elé tárul a háttérben a sümegi várral.

Múzeumpedagógiai programok
A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programokon a látogatók több, különböző korosztály számára készült interaktív foglalkozásokon keresztül ismerhetik meg Padányi Biró Márton Püspök és Franz Anton Maulbertsch festőművész életét és munkásságát.

A múzeumpedagógiai programok célja, hogy kalandos kikapcsolódást és a játszva tanulás élményét nyújtsák a látogató családoknak és óvodai-, valamint iskolai csoportoknak egyaránt.

A korcsoportonként eltérő programok, interaktív séták, tematikus osztálykirándulások, kézműves és egyébfoglalkozások a legkisebbektől a legnagyobbakig arra ösztönözik a látogatókat, hogy használják a képzeletüket és a kreativitásukat, formáljanak véleményt, alkossanak, hogy élményalapon ismerkedhessenek meg a Palota, Padányi Biró Márton Püspök és a festő Maulbertsch összefonódott történetével.

Kávézó és ajándékbolt
A projekt keretében egy kávézó is kialakításra került a palotában, amely jó idő esetén a belső udvarba kitelepülve is kínálja a különböző helyi finomságokat, kávét és üdítőt. Az ajándékboltban a palotában fellelhető jellegzetes motívumokkal díszített ajándéktárgyak mellett a környékbeli termelők és kisvállalkozók termékei is megjelennek.