Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vidnyánszky Attila bejelentette: Egy igazi világsztár, Robert Wilson is jön a Nemzeti Színház fesztiváljára

Vágólapra másolva!
Tizenkilenc produkció érkezik tizenhárom országból a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM), amelyet kétszeri halasztás után szeptember 17. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Színházban. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a színházi találkozó sajtótájékoztatóján kiemelte: a gazdag kulturális programkínálat jól mutatja, hogy a művészekre számíthatunk akkor is, amikor az életet újraindíthatjuk a járvány után. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója elmondta, hogy a színházi találkozón az eredetileg meghívottak közül egy indiai és egy vietnami színház kivételével minden társulat részt vesz. A fesztiválon olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései láthatók majd, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Alekszandar Popovszki, Emma Dante és Victoria Thierrée Chaplin.
Vágólapra másolva!

A járvány után az élet újraindításának a kultúra alapvető szükséglete

A szervezőknek és a művészeknek gratulált először Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára. Úgy fogalmazott: a kulturális élet szereplői bebizonyították, hogy a másfél éves járványidőszak alatt is dolgoztak.

„Nézzünk körül, hogy milyen kulturális kínálat fogadja ma Magyarországon az embereket! Rengeteg program közül választhatunk, ami azt mutatja, hogy a kulturális élet szereplőire akkor is számíthatunk, ha az életet újra kell indítani. Ez nem mindenhol van így Európában. Nem lehet minden országban maszk nélkül hajóra szállni, keresgélni a műsorfüzetekben, hogy milyen előadásra, milyen produkcióra váltsunk jegyet. Sok helyen még mindig otthon kell ülni, vagy maszkot kell viselni, ugyanis nem sikerült az embereket megfelelő számban beoltani" – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette:

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Az élet újraindításának a kultúra alapvető szükséglete. Az elmúlt hat alkalommal rengeteg országból érkeztek a MITEM-re. Az idelátogatók jó hírét vitték Magyarországnak, hogy befogadóak vagyunk, nyílt szívűek, jó alkotók, fantasztikus emberek" – mondta Fekete Péter.

Végül azt mondta, kívánja, hogy teljesüljön a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának az álma, hogy két év múlva a Színházi Olimpián a világ legtöbb országa itt legyen, és együtt ünnepeljenek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A MITEM alapelve a szellemi, gondolati sokszínűség

„Ünnep ez a mai nap, mert kétszeri halasztás után végre meg tudjuk szervezni a MITEM-et" – mondta a sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Hozzátette: ehhez persze kellettek azok az eredmények, amelyeket a járvány elleni küzdelemben az ország fel tudott mutatni, és kellettek a partnerek is, akik elszántan jönni akarnak.

„Szinte mindenki, akit az elmúlt évre és tavaszra hívtunk, el tud jönni. Két produkció nem érkezik csupán, egy indiai és egy vietnami. Őket jövő tavasszal várjuk nagy szeretettel. Most 13 ország 19 előadását láthatják majd a nézők a MITEM-en"

– mondta.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo


Kiemelte: a fesztivál programján jól látszik, hogy azok az alapelvek, amelyeket a MITEM születése óta vallanak, most is megvalósulnak.

„Egyrészt törekszünk a szakmai sokszínűségre. Megpróbáljuk követni azokat a mozgásokat, változásokat, egy-egy alkotó fontos pillanatait, amelyek a világ színházaiban zajlanak. Őket meg is szólítjuk. Nincsenek kizárólagosságok. Mindenféle színházi műfaj jelen van.

Másrészt pedig a MITEM alapelve a szellemi, gondolati sokszínűség. Ez Európában egyre ritkább. Nem rekesztünk ki senkit. Nyitottak, kíváncsiak vagyunk, és hiszünk a párbeszéd erejében"

– hangsúlyozta.

Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy

a fesztiválra érkezik egy igazi szupersztár, Robert Wilson, aki az elmúlt évtizedek legizgalmasabb alkotója.

Az amerikai színházi rendezőről a New York Times azt írta: Robert Wilson a világ színházi élcsapatának színházművésze.

Robert Wilson Forrás: Nemzeti Színház

„Robert Wilson a színházi élet koronázatlan királya. A MITEM-en Oidipusz királyról mesél nekünk a maga fantasztikus módján. A színészek pedig szintén híres művészek – úgy is fogalmazhatnám, hogy egy világválogatott látogat el a MITEM-re. Amit ők hoznak, az a maga nemében felülmúlhatatlan, megismételhetetlen lesz" – mondta Vidnyánszky Attila.

Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy

a Színház- és Filmművészeti Egyetem a MITEM-mel együtt közös workshopot szervez a fesztivál ideje alatt. Robert Wilson például találkozik az SZFE diákjaival, közös programokon vesznek majd részt.

Fotó: Csudai Sándor - Origo


„De ugyanígy workshopokat tart majd Theodorosz Terzopulosz és Anatolij Vasziljev is, aki szintén azért jön el a MITEM-re, hogy találkozhasson a fiatalokkal, és hogy megemlékezzen Törőcsik Mariról. Erre még nem volt ezelőtt példa. Ez az egyik legfontosabb feladatunk, hogy kinyissuk a magyar színházi életet, és beengedjünk mindent, ami külföldön izgalmas, de közben őrizzük saját színházi életünk egyediségét, keressük azokat a megszólalási módokat, formákat, amelyek ránk jellemzőek" – mondta Vidnyánszky Attila.

A MITEM-en megemlékeznek Törőcsik Mariról is.

A Magyar Dráma Napján egy egész napot szentelnek az idén áprilisban meghalt Törőcsik Marinak.

Fotó: Csudai Sándor - Origo


„Felejthetetlen, utánozhatatlan az az intonáció, amelyben ő megnyilvánult. A fesztiválon szeptember 21-én külön előadással emlékezünk meg róla. Az előadás címe: Senkié és mindenkié. A szakma színe-java velünk lesz ezen az esten. A művésznő végakarata szerint Bérczes László rendezi majd a programot. Természetesen ott lesz Anatolij Vasziljev is, aki nagy tisztelője Törőcsik Marinak. Fantasztikus együttműködés volt az övék, csodálatos produkciókat valósítottak meg közösen. Törőcsik Mari volt az egyetlen magyar színész az elmúlt évtizedekben, akinek sikerült kitörnie a mi nyelvi bezártságunkból, és valóban világhírűvé vált" – mondta Vidnyánszky Attila.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az igazgató beszélt arról is, hogy Theodorosz Terzopulosz két előadással érkezik a MITEM-re. Az egyik az Alarme című darab, amely egy meghatározó és végzetes történelmi konfliktust tár fel: I. Erzsébet királynő és Stuart Mária skót királynő küzdelmét a trónért, amely Stuart Mária lefejezésével végződött. A másik előadás az Aiasz, az őrület című produkció, amely Szophoklész Aiasz című műve alapján készült színpadi kompozíció.

„Terzopulosz is egy különleges színházi nyelven szólal meg, azonnal felismerhetők a rendezései az első néhány perc után. Igazi színházi ember, szerte Európában rendez. 1994-ben az ő ötlete alapján született meg a Színházi Olimpia. Ennek adunk otthont 2023 tavaszán és nyarán."

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A MITEM előadásai között láthatjuk Tompa Gábor rendezésében a Godot-ra várva című előadást a Portugál Nemzeti Színház előadásában, a Bűn és bűnhődést a szentpétervári Prijut Komedianta Színház társulatával. Spanyolországból érkezik Ignacio Garcia rendezésében Az énekek éneke, az olasz Piccolo Teatro di Milano az idén a Misericordia című darabot hozza el. A magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely az Éjidő című előadással szerepel a fesztiválon, Temesvárról pedig Silviu Purcarete rendezésében láthatják a nézők Az ember tragédiáját. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában Ibsen Nórája lesz látható, Algériából pedig a Bravó a művésznek című előadás érkezik. Charlie Chaplin lánya, Victoria Chaplin rendezi a Bells and Spells című előadást, amelynek az egyik érdekessége, hogy a főszerepet Charlie Chaplin unokája játssza majd. A kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház a Limerivna című előadást mutatja be, Szlovéniából pedig Alekszandar Popovszki rendezésében lehet majd látni a Rómeó és Júliát. Sardar Tagirovsky rendezésében mutatják be a MITEM-en a Raszputyin című előadást, az Alekszandrinszkij Színház előadásában pedig A nap fiai című darabot láthatjuk majd.

A Nemzeti Színház Szabó K. István rendezésében bemutatja Szabó Magda Az ajtó című darabját, Eirik Stubo rendezésében – Szűcs Nelli főszereplésével – a Médeia című előadást, valamint Alekszandar Popovszki rendezésében A Mester és Margarita című darabot.

Az Uránia Filmszínházban Robert Wilsonról és Vasziljevről is filmeket vetítenek majd – megismerhetik a nézők, hogyan dolgoznak a világhírű színházi mesterek.

Az idei MITEM 250 millió forintos támogatással valósul meg.

Alekszandar Popovszki: Óriási lehetőség, hogy itt lehetek

A sajtótájékoztatón Alekszandar Popovszki azt mondta: szimbolikus jelentőségű, hogy egy hajón rendezték meg a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatót.

MITEM 2021 sajtótájékoztató - Alekszandar Popovszki Fotó: Csudai Sándor - Origo


„Együtt hajózunk a jó irányba, a kultúrába, a művészetekbe, az új életbe. Az elmúlt másfél év járványidőszakából sokat tanultunk. Például azt, hogy a válaszokat nemcsak egy felületen – a gazdasági életben, a profit hajszolásában – kell keresni, hanem a művészetben, a kultúrában is fontos válaszokat találhatunk. Ha túl akarunk élni, akkor a kultúra felé kell fordulni, és ott keresni a választ – hangsúlyozta.

A rendező azt is kiemelte, hogy hatalmas lehetőség számára, hogy két darabját is bemutatják a fesztiválon.

„Köszönöm Vidnyánszky Attilának a lehetőséget. Kicsit úgy érzem magam, mint Odüsszeusz. Sokat utazom a világban, új országokat, kultúrákat ismerek meg. Itt, Budapesten, a Nemzeti Színházban rendkívül élveztem az együttműködést, mert rövid idő alatt nagyon jó kommunikációt sikerült kialakítanunk, és izgalmas, újszerű dolgot hoztunk létre" – mondta Alekszandar Popovszki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről