Koncz Gábor: A teljesítmény nélküli, a magamutogató embereket nem kedvelem

Koncz Gábor
Budapest, 2012. május 16. Koncz Gábor színész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
83 éves lett a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Koncz Gábor, ennek alkalmából kiállítás is nyílt az életművéből - írja a Bors.
Vágólapra másolva!

Koncz Gábornak a 83. születésnapján nemcsak köszöntésekben volt része, hanem az életművét bemutató kiállítás megnyitására is sor került a Nógrád megyei Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban.

A tárlat a születésétől napjainkig mutatja be a művész életét és munkásságát.

Koncz Gábor számára nagy öröm volt ez az esemény, ám hangsúlyozta, hogy nem az évek száma a lényeges, hanem az, amit ezalatt megvalósít az ember.

Koncz Gábor Forrás: MTI/Zih Zsolt

A Borsnak elmesélte, hogy ő azt szerette volna elérni, amire korának színészóriásai tanították: ahhoz, hogy valaki nagy színész és példakép legyen, négy dolog szükséges. Először az egészséges önbizalom. Másodszor az, hogy hiteles legyen, mint például Páger Antal. A következő a tartás, ilyen volt Sulyok Mária. Az utolsó pedig a mérhetetlen alázat. Hozzátette azt is, hogy

a teljesítmény nélküli, a magamutogató embereket nem kedveli.

"Ma már a becsület nem divat, de vannak emberek, akiknek fontos. Ide tartozom én is. Tudom, hogy idővel kamatozik" - mondta a Borsnak.

Sohasem törekedett népszerűségre, csupán arra, hogy a filmjei által nyomot hagyjon és üzenetet közvetítsen, közben pedig mindig hű maradt önmagához.

- nyilatkozta a színész.

A ma is aktív színész folyamatosan játszik az Újszínházban, és nyáron több fellépése is van. Szombaton például a társulattal a Gyulai Várszínházban mutatták be Wass Albert A funtineli boszorkány című regényéből készült előadást. Ám a munka mellett a kikapcsolódásra is szakít időt.

"Vadászattal pihenem ki magam, felkeresem a régi barátaimat, akik bármikor szeretettel fogadnak. Intenzíven pihenünk: vadászunk és horgászunk. Lovagolni már nem szoktam, mert két éve megműtötték a gerincemet" – fűzte hozzá a színész.